• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga om en 17-åring som kan vara 35…

Det kommer allt fler ”ensamkommande barn” till Sverige. Det verkar vara rätt riskfritt och säkert, Migrationsverket har slutat att göra åldersutredningar. Det berättar en migga i ett mejl, och fortsätter:

Jag vet inte om det beror på att dessa utredningar kostar för mycket eller att de är för osäkra. Resultatet är till synes i alla fall det, att en massa skäggiga ”barn”, så gott som alltid män, givetvis utan id-handlingar, sitter i olika ”hem” i väntan på att deras ärenden avgörs. Snabbare, och mer generöst än de vuxnas ärenden.

I ett fall togs ett beslut tagits i samråd med enhetschefen om att den sökande inte var ett barn. Fast han påstod det. Han hade grå stänk i håret, saknade en hel del tänder och han hade ett beteende som inget barn eller ungdom har. Han var uppskattningsvis cirka 35 år. Men lik förbannat protesterade han och hävdade att han måste bedömas som varande ett barn tills verket bevisat motsatsen. I hans land grånar håret snabbt, man tappar tänderna och man bli vuxen i förtid. Enligt honom. I många länder är en sjuttonåring inte ett barn utan redan en familjefar eller mor med ett antal barn. Men de ”sjuttonåringar” som kommer hit klassas som ensamkommande ”barn”. Och de har anpassat sina historier så som de vet att vi vill höra dem. Till exempel så här:

Dessa sökande är bara barn som inte vet någonting. De vet knappt vad de heter och de vet definitivt inte vad deras föräldrar heter eller var de bodde. Antingen är de analfabeter eller också har de förträngt allt som de en gång visste, på grund av av att de bara var barn när allt hemskt hände, och således var de sårbara. Något hände alltså, och hela familjen sprang i väg åt olika håll Men som genom ett under träffade alltid dessa äldre barn en smugglare som undrade över varför de satt på gatan och var så ledsna. Denne smugglare tog sedan barnen hem till sig, eftersom han hade ett så gott hjärta. Sedan betalade han deras resa till Sverige. Bara för att han tyckte att det var för hemskt att 17-åringar satt på gatan och grät och tiggde. Gud välsigne alla dessa smugglare i Iran, i Kongo, i Burundi, i Uganda , i Somalia etc.”

Så långt en migga som arbetar med dessa ärenden.

Alla som följer min blogg och vet något om mitt engagemang för asylsökande och flyktingar vet att jag är riktigt ordentligt upprörd och arg över mängder av felaktiga, okunniga och inhumana beslut som Migrationsverket fattar. Och att jag har varit ombud i hundratals ärenden sedan 1995 och sett mycket som varit helt åt skogen för dem som sökt uppehållstillstånd här. Läs under fliken MFO om verksamheten som ideell medborgarnas flyktingombudsman under fem år. Jag har förstås också sett en del bra och korrekta hanteringar av svåra ärenden, jag har sett miggor som inte hanterat ärendena slentrianmässigt eller skrivit avslag bara för att slippa sätta sig in i alla detaljer. Men många vill bli av med ärendena som om de var heta potatisar och slänger iväg dem till migrationsdomstolarna för slutligt avgörande. Men som sagt inte alla.

Nästan lika upprörd blir jag över den svenska ”snällismen” som bland annat tar sig uttryck som de som berättas om i texten ovan. En ”snällism” som egentligen bör kallas dumhet eller idioti. Jag har flera gånger här på bloggen skrivit om dumheten i att kalla 17-åringar från Afghanistan, Irak, Iran etc för ”ensamkommande barn”. Läs bland annat här och här. Och jag har undrat vad som hände med reglerna som säger att man ska återförena de ensamkommande ”barnen” med deras föräldrar så fort som möjligt, i deras hemländer. Är de borttagna? Sedan när?

Det är först efter noggrann prövning av alla delar i en ung mans asylberättelse som man kan fastställa att 1) han är under 18 år, 2) att han faktiskt inte har någon förälder eller någon enda släkting i livet och 3) att han har skäl att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Men vad händer? Vad gör Migrationsverket? Ingenting utom att snabbprocessa dessa unga män och ofta bevilja dem uppehållstillstånd utan att veta vilka de är, hur gamla de är och om de faktiskt har några skäl alls att få uppehållstillstånd med allt vad det innebär – eller inte.

Det blir bara värre och värre (och sämre och sämre med respekten för asylprocessen) om det är så att miggorna tvingas svälja idiothistorier som de som beskrivs ovan, och bevilja sådana personer uppehållstillstånd. Men vem är det som har sagt åt miggorna att de ska ge permanenta uppehållstillstånd åt 16- och 17-åriga unga män i snabba processer utan att på något sätt utreda deras ålder och utan att leta efter föräldrar eller andra nära släktingar; unga män varav många kan vara långt över 18 år gamla? VEM????

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: