• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Är tiggeri verkligen ett jobb i Sverige?

I en ledarartikel med rubriken Europas skam skriver Expressen idag bland annat om det fruktansvärda som hände två små romska flickor i Italien. Hur de drunknade vid en badstrand och att ingen brydde sig om det. Det är en skam utan like, det har Expressen rätt i. Överhuvudtaget är det en skam att romer behandlas illa i många länder och att de saknar basala mänskliga rättigheter i flera europeiska länder än idag. Men jag undrar storligen över följande stycke i ledartexten:

Men kulturrasismen finns också i Finland. President Tarja Halonen sade under ett statsbesök i Rumänien bistert att i Finland är tiggeri minsann inget jobb.

Jag skulle mycket gärna vilja veta vad ledarskribenten menar med att det skulle vara ”kulturrasism” att påpeka att tiggeri inte är ett jobb? Anser Sveriges statsöverhuvud, kung Carl XVI eller statsminister Fredrik Reinfeldt att tiggeri är ett jobb? Skatteverket? Folket?

Jag minns de stora debatter som var för några år sedan om tiggare på Stockholms gator – väldigt många ansåg då att tiggeri helt skulle förbjudas. Men om det är ett riktigt jobb i Sverige så går det väl inte att förbjuda? Så hur kunde en sådan debatt blossa upp? Och om det nu är så i Sverige att tiggeri är ett jobb, betalar tiggarna skatt och sociala avgifter? Har de semester och sjukförsäkring? Eller finns det jobb i Sverige där man inte betalar skatt och inte heller har några sociala förmåner?

Jag har varit medombud för en romsk familj från Kroatien som sökte asyl i Finland och som så småningom fick uppehållstillstånd där. Strax därefter fick familjen uppehållstillstånd. I Sverige får inga romer uppehållstillstånd… Läs också vad en migga skriver under rubrken Sverige fördriver romer – igen! Kanske borde man sopa rent framför sin egen dörr först, innan man kritiserar andra…

%d bloggare gillar detta: