• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Nya mödomshinnor ska inte bekostas av skattebetalarna!

”Vårdinrättningar i Stockholms stad, både privata och landstingets, utför medicinskt omotiverade ingrepp i unga kvinnors underliv för att rekonstruera den så kallade mödomshinnan.” Det berättar Svenska Dagbladet idag, läs här.

Att folk låter göra allehanda mer eller mindre onödiga ingrepp är helt okej. Men det är givetvis inte okej att andra ska betala för dem. Landstinget utför enligt Svenska Dagbladet dessa ingrepp – som på privata kliniker kostar mellan 10.000 och 25.000 kronor – för 260 kronor! Alltså är det skattebetalare som står för fiolerna samt att sådana här ingrepp upptar tid och operationssalar som annars kunde användas för nödvändiga operationer. På en landstingsknuten vårdinrättning berättade personalen att de blivit ”stormade, det är så många som vill komma hit”. Man uppgav också att det finns en lång ”väntekö” till ingreppet.

Men hallå! Vem har sagt att sådana här ingrepp ska göras i landstingets regi? Har man behov av att operera in mödomshinnor så får man faktiskt betala för ingreppen själva och inte ta dyrbar tid och utrustning i anspråk för det. På den linjen är också socialborgarrådet i Stockholm, Ulf Kristersson, inne. Han är förvånad över att skattepengar används till ingreppen och säger i en separat artikel bland annat att:

”Sjukvården i Stockholm ska inte ägna sig åt medicinskt onödiga så kallade mödomshinneoperationer. Att så många sjukvårdsinrättningar anser att det finns skäl att rekonstruera en falsk upplevelse av oskuld är helt orimligt. Så kan vi inte ha det.”

På frågan om huruvida landstinget överhuvudtaget ska syssla med detta svarar Ulf Kristersson bland annat:

”Jag kan förstå läkare som ser det som enda utvägen att hjälpa individen.”
och
”Vi talar om priser upp till 25000 kronor och ingrepp som inkluderar narkos. Det är inga småsaker precis.”

Andra ”onödiga”, kosmetiska operationer måste betalas av var och en själv och man kan inte kräva att andra ska bekosta dem. Samma sak måste givetvis gälla i de här fallen. Likhet inför lagen, samma villkor för alla måste gälla när det handlar om allmänna medel och allmän sjuk- och häslovård. Vill man låta operera in en ny mödomshinna (om nu sådana finns överhuvudtaget), så får man betala själv. Punkt. Slut.

%d bloggare gillar detta: