• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Ett halvt ton lägger sig på Mats. Mats dör.

Jag glömmer aldrig Osmo Vallo! Och det finns många, många andra fall där någon dör på grund av att människor inte bryr sig tillräckligt. Följande utspelade sig på den psykiatriska avdelningen på Södertälje sjukhus nyligen:

Åtta personer med en sammanlagd vikt på närmare ett halvt ton hade lagt sig på Mats som låg hjälplös på golvet. Kl 12.20 kom beskedet att Mats hade avlidit.

Mats kom in på sjukhus kl 7.00 för tester och eventuell inläggning under en vecka. Fem timmar senare var han död.

Jag kände Mats. Jag känner hans familj. Han ska inte bli en ny Osmo Vallo där alla kan skylla på alla och det tar nio år innan någon form av rättvisa skipas. Varje person i det rummet, alla som lade sig på Mats och pressade honom mot golvet så att han dog, ska ställas till svars och förklara sig. Något annat är otänkbart.

Mats fall har uppmärksammat i ABC Nytt och i Länstidningen i Södertälje. Det kände familjen inte till i förväg. Men det är bra att hans och andra liknande fall uppmärksammas och detta ska inte bara bli ett ”fall” som försvinner. Mats ska inte behandlas som en sopa som det inte spelar någon roll om han lever eller är död. Och hans död ska inte viftas bort på det sätt chefsläkaren gör i inslaget i ABC Nytt (ordagrant citat):

Det uppkom en situation som innebar fara. Det här är en sak som får läggas liksom till de erfarenheter som vi har. Man får försöka bli ännu mer så att säga observant på att följa patienter när det gäller sådana här hjärtsjukdomar och så vidare.

Att en chefsläkare kallar Mats död för ”en sak som får läggas till erfarenheterna” är stötande. Liksom att han säger: “Oerhört oväntat avled patienten” när han själv träffat Mats och känt till hans sjukdomsbild – både den psykiska och den fysiska – i sex år och mycket väl vet att Mats inte (liksom ingen annan människa heller, för den delen) klarar trycket av åtta personer som lägger sig på honom och försöker bälteslägga honom.

Utbildade vårdare och sjuksköterskor måste väl veta att man inte kan brotta ner och pressa en sjuk människa mot golvet med en tyngd motsvarande ett halvt ton utan att det får konsekvenser. Ändå gjorde de detta mot Mats! De kan inte få fortsätta att göra samma sak mot andra stackare som råkar hamna på den avdelning där de finns. För, som Håkan Jarmar, kanslichef på RSMH, uttalade sig i ABC Nytt i SVT den 4 augusti 2008:

“Det kan ju aldrig anses vara naturligt att man dör i samband med en bältesläggning.”

© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: