• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Egenföretagarnas utanförskapsgrundande sjukpenning, UGS

Jag ringde Försäkringskassan för att efterhöra vilken sjukpenning jag eventuellt skulle få om jag, Gud förbjude, skulle bli sjuk. Jag har inte tänkt på den här frågan på åratal, men blev påmind om att man kan bli sjuk när jag såg en person i bekantskapskretsen drabbas.

– Hej! Jag undrar om du kan tala om för mig vad jag har för sjukpenning?
– Ska du sjukanmäla dig?
– Nej, absolut inte, jag vill bara veta vad jag har för sjukpenning om jag skulle bli sjuk och tvingas sjukskriva mig.
– Ett ögonblick

Det går ett antal ögonblick…

– Du har inte varit sjukskriven på 20 år och din senaste kontakt med oss var 1994 då du också ringde och frågade om sjukpenningens storlek.
– Jaha. Så vad har jag då för sjukpenning?
– Det kan vi inte svara på, vi måste göra en utredning.
-Jaha. Och hur gör ni den?
– Vi får skicka dig en blankett som du får fylla i.

Så kom blankett FK5035 för egen företagare (alltså inte för företag med anställda…). Den såg harmlös ut och jag tänkte att den fyller jag väl i snabbt och lätt. Men ack vad jag bedrog mig! Den var lömsk, den här blanketten, den visade sig vara ännu ett hinder på egenföretagarnas utanförskapliga väg genom samhället. I blanketten ställdes frågor som:

”Vilka arbetsuppgifter har du i företaget?”

Inte helt omöjligt att svara på, men svårt. Egenföretagare gör ofta massor av olika saker, jag är inget undantag.

”Hur många timmar arbetar du per vecka?”

Vill de verkligen veta det? Varför vill de veta det? Får man sjukpenning grundad på att man jobbar 12 eller 14 timmar per dygn (men knappast tjänar pengar som motsvarar den abetsinsatsen)?

Och så frågan som gjorde att jag var tvungen att slänga blanketten och be till himmelska makter att jag inte ska bli sjuk:
”Vilken bruttolön skulle du få betala en anställd med samma arbetsuppgifter?”

Va!!???! Hur i helsike ska jag kunna veta vad jag skulle betala någon som liksom jag jobbar minst tio timmar per dag och aldrig har semester och sannerligen inga reglerade raster? Får man ens anställa folk på sådana villkor? Hur ska jag kunna ange vad jag skulle betala i bruttolön till någon som jobbar som jag och som har alla mina olika kunskaper och kompetenser? 150.000 kronor i månaden? Får jag sjukpenning grundad på det beloppet, eller varför frågar Försäkringskassan?

Jag kommer inte att få veta det, för jag slängde som sagt blanketten. Och behövde därmed inte heller skaffa fram:

• Skatte- och avgiftsanmälan
• Registreringsbevis och F-skattebevis
• Bokslut
• Preliminärdeklaration

%d bloggare gillar detta: