• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Asylsökande som arbetar ska få stanna”

Asylsökande som arbetar ska få stanna”, rapporterar Sveriges Radio missvisande och felaktigt hoppingivande. Men det blir bara ett litet antal asylsökande som kan komma ifråga för arbetskraftsinvandring!

Jag har redan för flera månader sedan uppmanat ansvariga (Migrationsverket och regeringen) att rakt och tydligt informera vad undantagsregeln i den nya lagen om arbetskraftsinvandring kommer att innebära. Det har de inte gjort och media har inte heller förmått – och förmår inte heller nu – tydligt förklara det. Exakt det jag varnat för att det kommer att ske, sker nu: uppemot 8.000 asylsökande tror att reglerna kan omfatta dem!

Migrationsverket har bundit ris åt egen rygg och får massor mer att göra när asylsökande tror att de ska kunna ansöka om att få stanna i Sverige med stöd av undantaget i lagen om arbetskraftsinvandring. Alla dessa människor ska nu på olika sätt hanteras av verket, till stor del för att veket inte kommunicerat vad undantaget i lagen faktiskt innebär. När Migrationsverkets generaldirektör och en annan hög chef för en kort tid sedan publicerade en artikel i många tidningar över hela landet hade de chansen att nå ut med tydoig information. Men det här var det enda de skrev om den här viktiga frågan:

Dessutom införs en möjlighet för asylsökande som under handläggningstiden etablerat sig på arbetsmarknaden att under vissa förutsättningar söka arbetstillstånd.

Är det någon som blir klokare av det? Är det någon som känner sig informerad av den här meningen?

Här är några av mina texter där jag försökt upplysa om och förklara vad den här undantagsregeln – om lagen antas i risdagen – innebär för (en handfull, knappast 8.000) asylsökande:

Om arbetskraftsinvandring till Sverige – 27 mars 2008
Mer om arbetskraftsinvandring
– 27 mars 2008
Om förslaget om nya regler för arbetskraftsinvandring
– 1 april 2008
Proposition om arbetskaftsinvandring
– 5 maj 2008
Om regeringens förslag om nya regler för arbetskraftsinvandring
– 16 maj 2008
Informera ordentligt om vad som gäller för asylsökande när den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft!
– 7 augusti 2008

Dessutom: jag tycks vara den enda som också förklarat i mina texter att man inte får permanent uppehållstillstånd, PUT, i Sverige ens om man som asylsökande uppfyller kriterierna i undantagsregeln. Snälla stormedier som rapporterar om det här och som läser den här bloggningen: informera ordentligt så att också asylbyråer och andra ”hjälpare” förstår vad som gäller och, i sin tur, ger korrekt information till asylsökande. Här finns proposition 2007/08:147 – läs den!

© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: