• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Maria Elementarskola – en fantastisk institution! Del 1.

Ni som följer min blogg vet att jag alltid säger att saker och ting sällan är svarta eller vita; de är svarta och vita. Samtidigt. Så också i ”fallet Maria Elementarskola”. Därför följer här del 1 i berättelsen om den gamla skolan:

Märta Franson. Foto: Merit Wager.

Den skola vars styrelse av outgrundlig anledning gjort sig av med sin eminenta, kunniga och omtyckta rektor (läs tidigare inlägg längre ner på bloggen), är ett anrikt lärosäte, grundat redan år 1885. Den har fostrat (ja, den uppgiften har skolan ocså haft) och utbildat tusentals och åter tusentals människor under drygt 120 år. Att ha gått på Maria Elementarskola har i decennier varit lika med att man fått en trygg skolgång och en god och gedigen utbildning i alla ämnen men också kunskaper i hur man bemöter andra människor och om det som är så viktigt för att relationer mellan människor ska fungera smidigt: vett och etikett.

Som en enande kraft, en förgrundsgestalt, en samlande auktoritet har skolans förra rektor (tidigare lärare på skolan), numera hedersordförande i Stiftelsen Maria Elmentarskola, Märta Franson, stått. Sedan 1949 – i aktningsvärda snart 60 år och därmed nästan hälften av den tid skolan existerat! – har hon varit lärare och rektor och hedersordförande, och även bott i huset på Kvarngatan där skolan ligger och som hennes fastighetsbolag äger och förvaltar.

Historierna om Märta Fransons envisa kamp mot allt från klåfingriga politiker till övernitiska skolinspektörer är många och halsbrytande. Märta Franson har gett sitt liv åt skolan och dess elever och på den tiden då jag själv hade barn (från förskolan t.o.m. klass 9) i skolan, kunde hon alla barns namn och hade total koll på allt som försiggick både inne i skolan och på skolgården. Hon var en sann kämpe och en enande kraft för alla på skolan. Också den absoluta majoriteten av lärarna har varit dedikerade och inriktade på att ”i skolan går man för att lära sig något och inte för att flumma”.

Jag ska berätta mer om skolan, fantastiska lärare och om den unika Märta Franson, hennes varma kärlek till skolan och hennes genuina intresse för eleverna i senare delar. Märta Franson är en person att beundra, att fascineras av och att tacka för den gärning hon gjort. Också därför är det extra sorgligt att en mesig eller feg (eller bådadera) styrelse agerar så obetänksamt och oprofessionellt.

Jag vill här passa på att säga – med tanke på hur styrelsen agerat när den knuffat ut skolans rektor – att skuggorna faller mörkast över just styrelsen. Inte över Märta Franson. Givetvis är hon en del av sin styrelse och inte heller felfri (svart OCH vitt…), men det finns sju ledamöter i styrelsen och de borde ha brytt sig tillräckligt för att lösa eventuella problem på ett helt annat sätt. Men ingen gjorde något…
Läs gärna min berättelse här på bloggen: Historiens vingslag vid Maria Elementarskolas Lucia-lunch (14 december 2006). Tyvär har bilderna ramlat bort när jag flyttade inlägg från en annan blogg, men jag ska ladda upp dem så snart jag har tid.
%d bloggare gillar detta: