• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Facket accepterar lagbrott

Enligt ett pressmeddelande invigs Fackligt center för papperslösa i Byggettans lokaler i Stockholm den 3 september. I centret ska papperslösa: ”få information om sina rättigheter, få hjälp och stöd mot arbetsgivare som utnyttjar deras utsatthet samt komma i kontakt med sjukvård och jurister”. Bland annat representanter från LO och TCO ska ”driva föreningen, sprida information och hjälpa papperslösa genom en jourtelefon och en hemsida”. De ska däremot inte få information om att de bryter mot lagen genom att de stanna och arbetar i Sverige utan tillstånd…

Med andra ord så ska facket hjälpa människor som bryter mot svensk lag!

Det ter sig både lätt bisarrt och absurt att fackföreningar genom sitt agerande accepterar brott mot lagen när de i stället – om de vill visa solidaritet – kunde hjälpa människor som vistas här illegalt (utan uppehållstillstånd) och arbetar här illegalt (utan arbetstillstånd) att återvända hem!

”Det som har saknats är någon som kan hjälpa de papperslösa att få sina rättigheter tillgodosedda. Det här är en vändpunkt i kampen för de papperslösas rättigheter, solidariteten har segrat till slut”
, säger en representant från Papperslösa Stockholm.

Ingen av de människor det här handlar om är ”papperslös”! Samtliga, med något ytterst enstaka undantag, har möjligheter att skaffa fram papper; de har ju alla tagit sig till Sverige på något sätt. Ingen av dessa som felaktigt kallas ”papperslösa”, har laglig rätt att arbeta och bo i Sverige. Det handlar om människor som kommit hit som asylsökande och fått avslag på sina ansökningar, d.v.s. de har i flera instanser befunnits inte ha rätt/skäl att enligt utlänningslagen få stanna. Och det handlar om människor som tagit sig hit på turistviseringar eller på annat sätt, och som aldrig ens sökt uppehållstillstånd utan helt enkelt bara anser sig stå över Sveriges lag och själva bestämma att de vill ”invandra” till Sverige.

Här finns några texter som jag skrivit tidigare i ämnet:
LO är för oreglerad invandring – 1 juni 2008
LO.s uttalanden blir allt mer obegripliga – 2 juni 2008
TCO vill precis som LO sanktionera brott mot lagen – 2 juni 2008
LO:s tankevurpa om de papperslösa – min kolumn på ledarsidan i SvD den 9 juni 2008

Det går inte att ta till vulgärargumentet ”främlingsfientlighet” mot dem som påpekar att lagar som riksdag och regering har stiftat ska följas. Inte heller går det att tala om att någon inte är ”solidarisk” när den påpekar att lagar ska följas.

Jag har själv varit solidarisk både mot svenska staten och mot hundratals asylsökande när jag sedan 1996 agerat ideellt (gratis) ombud i enlighet med utlänningslagen. Bland mina klienter har två av haft flyktingskäl (flyktingskäl är mycket, mycket ovanliga), många har haft starka humanitära skäl och andra har haft skyddsskäl eller har på annat sätt enligt lag haft rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. De få som jag varit ombud för som inte beviljats uppehållstillstånd har jag uppmanat att återvända till sina hemländer, inte att stanna här ändå och ta lagen i egna händer!

Jag vill veta vilka andra lagar fackföreningarna, som nu backar upp människor som illegalt vistas i Sverige, anser inte ska behöva följas i Sverige? Och om det ska vara tillåtet för alla att bryta mot dessa lagar eller bara för dem som är med i facket? Samt om de är för oreglerad invandring.  Jag ska ställa frågorna till TCO och LO och redovisa deras förhoppningsvis raka och informativa svar här på bloggen.

© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: