• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Ensidigt inslag om ”papperslösa” i Studio Ett

Läs först inlägget med rubriken Facket accepterar lagbrott.

I Studio Ett i Sveriges Radios P1 sändes den 3 september ett inslag om det fackliga center för ”papperslösa” som öppnades i Stockholm och som backas upp av bl.a. LO och TCO. Det var ett inslag som enbart speglade enbart en sida av saken.

”De saknar personnummer, rättigheter och utnyttjas ofta av arbetsgivare”, står att läsa på Studio Etts hemsida (läs och lyssna här). I inslaget medverkade alltså enbart människor som tycker att svensk lag är en så liten bisak att den inte ens behöver nämnas. De talar i stället harmset om att människor ”saknar personnummer” som om det var allas absoluta rätt att få det om de sätter sin fot på svensk mark och att regeringen, samhället, Migrationsverket är onda som inte ger dem dessa. Och att   dessa människor ”tvingas” jobba svart och att alla arbetsgivare är onda och utnyttjar dem.

Det blir en mycket skev bild av vad som pågår när man rapporterar så här enögt och ingen finns med som kan förklara att det finns lagar på invandringsområdet, liksom på alla andra områden, för att ett samhälle ska fungera!

Det är aldrig någonsin okej att arbetsgivare utnyttjar människor som arbetar! Det är dessutom olagligt för arbetsgivare att låta människor arbeta som inte har rätt att göra det; människor som inte har rätt att vistas i Sverige. Det är också olagligt för människor som inte har rätt att vistas här att arbeta och dessutom är svartarbete alltid olagligt.

Vi har inte fri eller oreglerad invandring till Sverige! Vi har en utlänningslag som reglerar invandringen men som facken på ett anarkistiskt sätt sätter sig över och helt enkelt struntar i. Men är det inte, paradoxalt, just facken som så starkt varit emot arbetskraftsinvandring hela tiden? Som inte har velat släppa in människor på laglig väg att arbeta i Sverige? Eller har jag fel?

Jag har frågat LO och TCO vilka andra lagar i Sverige de anser att man kan strunta i samt om deras ställningstagande för ”papperslösa” (människor som inte har laglig rätt att vare sig vistas eller arbeta i Sverige) innebär att de är för oreglerad invandring. Jag väntar på deras raka, tydliga och ärliga svar.

När det gäller Studio Ett så verkar det där med objektivitet och att belysa mer än en sida av en fråga vara något som man inte längre bryr sig om. Är det nya regler som gäller public service-rapporteringen eller gör SR som facket: struntar i vad ”lagen” (direktiven för public service) säger och avstår från att göra en allsidig och objektiv belysning av olika frågor?

%d bloggare gillar detta: