• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket är som en evighetsmaskin

Birgitta Elfström, jurist och tidigare under 18 år anställd vid Migrationsverket berättar följande:

Vi kan kalla honom Adham. Han sökte asyl i Sverige i juni 2001. Migrationsverket avslog hans ansökan i maj 2002 och beslutade att avvisningen skulle verkställas till norra Irak. Utlänningsnämnden avslog överklagandet i juni 2004.

Adham har hela tiden uppgivit att han är feilikurd och att han aldrig haft medborgarskap i Irak. Han och övriga i familjen deporterades från Irak till Iran. Migrationsverket registrerade Adham från början som irakisk medborgare trots att han vid flera tillfällen uppgivit att han aldrig haft irakiskt medborgarskap.

Flera nya ansökningar om uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder har lämnats in. Samtliga har avslagits. Adham har inte en enda dag hållit sig undan den verkställande myndigheten.

Avvisningsärendet preskriberades i juni 2008. Nu har Adham återigen ansökt om uppehållstillstånd och på nytt framhållit att han inte är irakisk medborgare. Men Migrationsverket lyssnar helt enkelt inte på honom. De har återigen registrerat honom som irakisk medborgare…

Adham är mer än besviken på hur Migrationsverket har behandlat honom under de mer än sju år som han varit i Sverige. Han talar nästintill perfekt svenska och har blivit väl insatt i den svenska byråkratin.

Efter sex månaders vistelse i Sverige var han klar med sina studier i svenska A. Adham berättar för mig att han har mött personer som kom samtidigt med honom till Sverige som nu är svenska medborgare men som fortfarande går på SFI-kurser. Adham har mött en person i Sverige vilken har suttit i fängelse i hemlandet för narkotikabrott men i Sverige kom uppehållstillståndet efter mindre än ett år.

Adham utsattes för tortyr i iranskt fängelse. ”Det var bara kroppslig tortyr”, sa han. ”I Sverige är det värre för här handlar det om psykisk tortyr och det gör mig snart galen”.

Evighetsmaskinen snurrar vidare. Att beakta verkställighetshinder redan vid beslutet är bara tomma ord för Migrationsverket. Det borde dock vara känt för alla beslutsfattare på verket att det inte går att verkställa en avvisning av en person till Irak, om han inte är medborgare där. Varför skulle man i Irak över huvudtaget välkomna en sådan person? Har Migrationsverket inget humanare sätt att behandla en asylsökande än det sätt på vilket Adham blivit behandlad då är det beklämmande. Det är faktiskt en omänsklig och förnedrande behandling som Adham utsätts för.  

 

%d bloggare gillar detta: