• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kommentarer till TCO:s svar på frågorna om ”papperslösa”

Läs först TCO:s svar här. Här följer mina kommentarer.

TCO: TCO anser självklart att Utlänningslagen, liksom alla andra lagar, skall följas.

Kommentar: Om man anser att utlänningslagen ska följas, vilket TCO ”anser självklart”, då kan man väl inte öppna ett center för människor som bryter mot den!

TCO: När en person utan arbetstillstånd arbetar sker idag typiskt sett brott inte bara mot utlänningslagens regler om arbetstillstånd utan även mot arbetsrättens regler om t ex arbetstid och arbetsmiljö.

Min kommentar: Diskussionen tar ju egentligen slut vid konstaterandet att en person som arbetar utan arbetstillstånd begår ett brott. Ett brott är ett brott och det blir inte mindre brottsligt för att andra brott följer på det första brottet.

TCO: Att en arbetsgivare bryter mot utlänningslagen, genom att anställa en person som saknar arbetstillstånd, innebär emellertid inte att arbetsgivaren har rätt att bryta även mot arbetsrätten.

Kommentar: Även här tar diskussionen slut efter konstaterandet att arbetsgivare bryter mot utlänningslagen när de anställer personer som vistas i Sverige utan uppehålls- och arbetstillstånd.

TCO: Arbetsrättens regler gäller alla arbetstagare, oavsett om de har arbets- och uppehållstillstånd eller inte.

Kommentar: Nej, arbetsrättens regler kan knappast gälla dem som redan har begått brotten att vistas i landet olagligt samt att arbeta svart eller arbeta under falskt namn!

TCO: Då det i Sverige i första hand är arbetsmarknadens parter som ansvarar för att arbetsrättens regler följs är det naturligt att vi som fackföreningar arbetar för att alla arbetsgivare, även de oseriösa sådana som utnyttjar personer utan arbetstillstånd, ska följa reglerna. Att man bryter mot ett regelverk gör det inte tillåtet att bryta mot ett till.

Kommentar: Just det: i Sverige ansvarar arbetsmarknadens parter, varav TCO är en, för att arbetsrätten följs! Och det är ju inte tillåtet att arbeta om man inte har arbetstillstånd…

TCO: I Sverige är det olagligt för arbetsgivare att anställa personer som saknar arbetstillstånd. Det är heller inte tillåtet för personer utan arbetstillstånd att arbeta. En del asylsökande har rätt att arbeta utan arbetstillstånd.

Kommentar: Ja, det är olagligt att anställa personer som saknar arbetstillstånd och det är otillåtet (=förbjudet) för personer utan arbetstillstånd att arbeta. Och när brott begås ska det få konsekvenser. Men varför blandar TCO in att asylsökande i vissa fall har rätt att arbeta?

TCO: Att det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstillstånd, och olagligt för dem att arbeta, innebär dock inte att den som arbetar utan arbetstillstånd saknar rättigheter. Arbetsmarknadens regler ska alltid följas, även av dem som anställer papperslösa.

Kommentar: TCO är ute och cyklar! Det faktum att det är olagligt att anställa personer som saknar arbetstillstånd och olagligt för dem att arbeta räcker. Där tar det slut. Några arbetsmarknadsregler kan knappast appliceras på brottsligt agerande!

TCO: Nej, TCO är inte för oreglerad invandring.

Kommentar: TCO:s agerande motsäger detta uttalande.

Slutkommentar: Notera att det är fackets agerande jag kritiserar och att jag framhåller vikten av att man, om man anser att stiftade lagar ska ha någon relevans, ska följa dem och inte uppmuntra eller understödja brott mot dem. Att människor söker sig hit och till andra s.k. rika länder för att söka en bättre framtid är inget konstigt. Men så länge vi har lagar som reglerar invandringen så kan man inte börja tala om ”arbetsmarknadens regler” etc.
© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: