• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Svar från LO om ”papperslösa”

Här följer svar från LO på mina frågor med anledning av tidigare blogginlägg (här, här, här, här och  här). Svaret är okortat. Kommentarer till texten följer i ett separat inlägg.

LO agerar av både solidariska och rationella skäl när vi ser att arbetstagare – oavsett status – blir utnyttjade av arbetsgivare. Vi anser att utlänningslagen bör ändras så att s k papperslösas arbete avkriminaliseras och att det ska bli möjligt att döma arbetsgivare till skadestånd. Jämför med prostitution, där det är den som utnyttjar som straffas, inte den som utnyttjas.

Samtidigt är LO för en reglerad invandring. Det är det enda verktyget som på ett rimligt sätt kan garantera upprätthållna arbetsvillkor. I de fall där människor blir avvisade är det ett beslut som fattas och bör fattas av myndigheter. Men LO vill på det område där vi är experter – arbetsmarknaden – göra det vi kan för att motverka att människor exploateras. Och att de i dessa fall, åtminstone får viss upprättning i form av ett tilldömt skadestånd.

Det fackliga centret kommer att informera om vad som gäller på svensk arbetsmarknad. Alla problem kring papperslösa arbetstagare kommer inte att kunna lösas där. Men i väntan på att arbetsgivare och myndigheter också tar sin del av ansvaret, så gör facket vad vi kan för en rättvisare arbetsmarknad.

© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: