• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svar från TCO om ”papperslösa”

Här följer svar på mina frågor med anledning av tidigare blogginlägg (här, här, här, här och  här) från juristen Samuel Engblom på TCO. Texten är okortad och inga andra ändringar har gjort annat än att jag har förtydligat vad som är mina frågor och vad som är TCO:s svar. Kommentarer till texten följer i ett separat inlägg.

Inledningsvis vill jag förtydliga Fackligt center för papperslösas uppdrag, så som det anges föreningens stadgar och verksamhetsbeskrivning. Syftet med centret är att ge papperslösa, asylsökande och nyanlända invandrare information, råd och hjälp vad gäller deras rättigheter på arbetsmarknaden. Migrationsrättsliga frågor ligger utanför centrets verksamhetsområde. Däremot kommer centret att kunna hänvisa papperslösa som så önskar till andra frivilligorganisationer vilka arbetar med dessa frågor.
Fråga: Finns det andra lagar som TCO anser att man inte ska behöva följa, förutom utlänningslagen?
Svar: TCO anser självklart att Utlänningslagen, liksom alla andra lagar, skall följas. Centret är i själva verket en del i vårt arbete för ordning och reda på arbetsmarknaden.
När en person utan arbetstillstånd arbetar sker idag typiskt sett brott inte bara mot utlänningslagens regler om arbetstillstånd utan även mot arbetsrättens regler om t ex arbetstid och arbetsmiljö. Det kan även förekomma brott mot kollektivavtalen. Att en arbetsgivare bryter mot utlänningslagen, genom att anställa en person som saknar arbetstillstånd, innebär emellertid inte att arbetsgivaren har rätt att bryta även mot arbetsrätten. Arbetsrättens regler gäller alla arbetstagare, oavsett om de har arbets- och uppehållstillstånd eller inte.
Då det i Sverige i första hand är arbetsmarknadens parter som ansvarar för att arbetsrättens regler följs är det naturligt att vi som fackföreningar arbetar för att alla arbetsgivare, även de oseriösa sådana som utnyttjar personer utan arbetstillstånd, ska följa reglerna. Att man bryter mot ett regelverk gör det inte tillåtet att bryta mot ett till. Därför har vi, i samarbete med organisationen Papperslösa Stockholm, startat centret i syfte att komma tillrätta med den exploatering som personer utan arbetstillstånd idag utsätts för. Idag går dessa arbetsgivare allt som oftast ostraffade.
På din blogg skriver du att ”De [papperslösa] ska däremot inte få information om att de bryter mot lagen genom att de stannar och arbetar i Sverige utan tillstånd.” Om du hade tagit dig tid att sätta dig in i centrets verksamhet innan du skrev hade du enkelt kunnat konstatera att detta inte stämmer. Den broschyr som är det första informationsmaterial centret har producerat inleds som följer:
I Sverige är det olagligt för arbetsgivare att anställa personer som saknar arbetstillstånd. Det är heller inte tillåtet för personer utan arbetstillstånd att arbeta. En del asylsökande har rätt att arbeta utan arbetstillstånd.
Att det är förbjudet att anställa personer som saknar arbetstillstånd, och olagligt för dem att arbeta, innebär dock inte att den som arbetar utan arbetstillstånd saknar rättigheter. Arbetsmarknadens regler ska alltid följas, även av dem som anställer papperslösa.
Vi har inget intresse av att ge någon inkorrekt information.
Fråga: Anser TCO att det ska vara tillåtet för alla att bryta mot dessa andra lagar eller ska lagbrott vara förbehållna dem som är med i facket?
Svar: Som framgår av svaret på din första fråga så anser vi att alla lagar ska följas, av alla.
Fråga: Är TCO för oreglerad invandring?
Svar: Nej, TCO är inte för oreglerad invandring. Vad gäller våra åsikter i dessa frågor så rekommenderar jag läsning av vårt remissvar på den senaste statliga utredningen om arbetskraftsinvandring, vilket finns att tillgå på TCO:s hemsida.
© Merit Wager
%d bloggare gillar detta: