• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Brist på statistik skapar en massa onödigt arbete

I Sverige, där man är så pigg på att registrera och statistikera precis allt på både längden och tvären, finns ingen statistik över etnicitet och dem som tillhör de fem nationella minoriteterna! Det är av någon outgrundlig anledning förbjudet i Sverige att föra sådan statistik. Till skillnad från andra länder där man vet exakt hur många människor som finns med andra nationaliteter och etniciteter.

Sverige har fått kritik både av olika FN-organ och av Europarådet för bristen på statistik. Och nu, när man vill börja kartlägga hälsan och speciella behov hos de nationella minoriteterna (samer, sverigefinländare, romer, judar och torenealingar) så vet man inte ens hur många de är!  Så nu sak Folkhälsoinstitutet ”göra en uppskattning” av hur många personer som tillhör dessa minoriteter. Suck.

”Vi har inte, av tradition, haft en politik som har riktat sig till vissa etniska grupper och vi har ingen statistik utifrån etnicitet. Det har en del andra länder. Vi har valt att inte ha det. Därför är i en sådan här undersökning nödvändigt att det sker tillsammans med grupperna själva.”

Det säger folkhälsominister Maria Larsson till Sveriges Radio (läs mer här).

Hade det funnits statistik så hade Folkhälsoinstitutet inte behövt lägga ner en enda sekund av sin skattebetalda arbetstid för att försöka ”uppskatta” antalet personer vars hälsostatus ska undersökas. Varför är det så mycket som är taffligt i det här landet?

%d bloggare gillar detta: