• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Fler ska vända tillbaka”

Under rubriken Fler ska vända tillbaka skriver migrationsminister Tobias Billström i Sydsvenskan den 12 september bland annat:

En rättssäker och effektiv asylprövning måste ha ett tydligt avslut. Då finns bara två alternativ:
– ansökan bifalls och personen påbörjar utbildning, praktik eller arbete, eller
– ansökan avslås och personen återvänder till hemlandet.
Ett bifall och ett avslag kan inte tillåtas leda till samma resultat – att den asylsökande stannar kvar i landet. Om personer som får avslag på sina asylansökningar kan välja att ignorera besluten blir asylprövningen överflödig och den reglerade invandringen har upphört. Att inte återvända till hemlandet utan istället gömma sig kan liknas vid att inte acceptera domar på andra rättsområden.

Migrationsministern har till 100 % rätt i det han skriver ovan. Också jag har skrivit här på bloggen – otaliga gånger – om respekt för lagen. Att inte se till att lagar på det här asylområdet respekteras och efterlevs liksom på andra områden, är inte rätt. Det är ett steg mot anarki.

Men – och det är ett stort men – det måste också finnas modiga, raka, självständigt tänkande och framförallt engagerade och kunniga människor på de myndigheter som har att avgöra vilka som har asyl- eller skyddsskäl och vilka som inte har det! Hela processen måste stramas upp ordentligt, medarbetarnas kompetens måste tas tillvara och på Migrationsverket ska de allra kunnigaste sitta i främsta ledet. I Migrationsdomstolen kan man inte ha vilka okunniga och trötta typer som helst – jag har själv varit närvarande vid en förhandling där en av nämndemännen somnade och de andra inte sa ett ord, inte ställde en enda fråga. Och samma sak har förmedlats av andra som varit närvarande i Migrationsdomstolen. Vilket inte betyder att alla är slöa, slappa och likgiltiga utan bara att det inte ska få vara så en enda gång. Somnar man under en pågående asylförhandling så ska man direkt få veta att man absolut inte är välkommen tillbaka!

Alltså: Migrationsministern säger det självklara. Att demokratiskt stiftade lagar ska respekteras och att beslut fattade i laga ordning ska efterlevas.

För att så ska ske måste asylärendena hanteras av kunniga människor som också förstår att de beslut de fattar har livsavgörande betydelse för de människor det gäller, oavsett hur starka eller svaga skäl de har för att få stanna eller inte få stanna i Sverige.

Endast med en klar, tydlig, vaken (!) och så rättssäker asylprocess som möjligt kan man få folk att respektera att Sverige inte är ett La La-land eller en bananmonarki. Och endast så vet vi med 95-98 procentig säkerhet (högre kan man troligen inte uppnå)  att rätt människor får uppehållstillstånd och rätt männskor återvänder för att deras historier och skäl inte räckte för att de ska beviljas uppehållstillstånd.

%d bloggare gillar detta: