• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

”Migrationsverket saknar kunskap om flyktingskap och statslöshet.”

”Migrationsverket saknar kunskap om flyktingskap och statslöshet”. Det skriver juristen och Mellanösternkännaren Birgitta Elfström i ett inlägg för den här bloggen. Hon fortsätter:

Ett lotterihjul som snurrar och snurrar….

För en tid sedan tog Migrationsverket ut kvotflyktingar från flyktinglägret Al Tanf som ligger på gränsen mellan Syrien och Irak. Många av dessa kvotflyktingar är statslösa palestinier som haft sin hemvist i Irak men som flydde när Saddam Hussein störtades. Den 14 september publicerade Aftonbladet en artikel om den fruktansvärt svåra situationen som råder i lägret.

Samtidigt som Migrationsverket tog ut kvotflyktingar från Irak fattade de ett s.k. klargörande beslut om att utvisa ett statslöst palestinskt barn till Bagdad. Barnets mor och syskon är registrerade flyktingar hos UNHCR och befinner sig i  flyktinglägret på gränsen mellan Irak och Syrien. Jag har också mött flera vuxna statslösa palestinska män som fått utvisningsbeslut till Bagdad men även sådana som fått permanenta uppehållstillstånd. Det verkar vara ett lotterihjul som snurrar på verket.

Flera av de statslösa palestinierna som söker asyl i Sverige är 1948-flyktingar och registrerade hos FN-organet UNRWA eller hos UNHCR. Det finns också icke FN-registrerade palestinier men även de skall bedömas som 1948-flyktingar. Vissa av dessa flyktingar lämnade Gaza för att ta jobb i något arabland och har sedan dess vägrats rätten att återvända.

De flesta arabstater har inte givit palestinier flyktingstatus även om de flydde dit direkt år 1948, och inte heller har de fått permanenta uppehållstillstånd. Syrien är dock ett undantag. Där har statslösa palestinier näst intill samma rättigheter och skyldigheter som syriska medborgare.  Syrien har dock stoppat inresa för palestinier som på senare tid flytt från Irak.

Medlemmarna i Arabförbundet undertecknade det s.k. Casablancaprotokollet på 50-talet vilket skulle medföra att palestinier fritt skulle kunna uppehålla sig i dessa länder, ha rätt att jobba, frihet att lämna och att resa tillbaka. De flesta arabstater följer dock inte protokollet. En anledning till att det försvagades var PLO:s support till Saddam Hussein. Inget land utanför Arabförbundet kräver heller att förbundets medlemmar skall följa protokollet därför kan de fortsätta att behandla statslösa palestinier på ett omänskligt sätt.

I april i år bjöd Sveriges riksdag in företrädare för Arabförbundet. Diskuterades Casablancaprotokollet? Även om protokollet inte har en formell legal status utgör det en grund för hur människor utan medborgarskap bör behandlas.

Migrationsverket fortsätter att utvisa statslösa palestinier till bl.a. Irak och Saudiarabien. I Irak är säkerhetsläget så undermåligt att Migrationsverket inte har rätt att indirekt hävda att Irak är ett säkert första asylland för flyktingar eller statslösa. Saudiarabien har inte skrivit under flyktingkonventionen och följer inte Casablancaprotokollet. Då borde inte Migrationsverket ha rätt att utvisa flyktingar och statslösa personer dit.

Alla har behov av grundläggande mänskliga rättigheter. Detta gäller även statslösa palestinier. Migrationsverkets personal måste snarast utbildas i frågor om statslösa personers rättsliga ställning!

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: