• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Inga offentliga biträden i Dublin-ärenden längre

Offentligt biträde ska inte förordnas i Dublin-ärenden. Det meddelar MIG (Migrationsverket) på sin sajt. Dublin-ärenden handlar om asylsökande som kommit till något annat EU-land först, ett land som undertecknat den s.k. Dublin-förordningen om att asylansökan ska hanteras av det första EU-landet där en asylsökande sätter sin fot. Så här skriver MIG:

I två beslut från Migrationsöverdomstolen fastställs att Migrationsverket inte ska förordna offentligt biträde i Dublin-ärenden. Idag förordnar vi biträden i asylärenden som ska prövas enligt Dublinförordningen när sökanden hålls i förvar eller om det finns andra särskilda omständigheter.

Migrationsöverdomstolen har nu fastställt i två beslut att det generellt saknas laga grund att förordna offentligt biträde i Dublin-ärenden. Det betyder att offentligt biträde inte ska förordnas i dessa ärenden.

I pågående ärenden ska biträdet entledigas från sitt uppdrag.

Varför har det tagit så många år innan MIG har slutat anlita offentliga biträden i fall där det från början är solklart enligt lagar och konventioner att personer inte ska komma in i asylsystemet i Sverige utan få sin sak prövad i det första land i EU de anlände till? Undrar hur många miljoner detta felaktigt har kostat; pengar som kunde ha använts till annat inom asylhanteringen… Vems är ansvaret för att man tilldelat människor som inte ska prövas i asylsystemet här ett juridiskt ombud? Ingens, förstås. Så är det ju oftast i Sverige: ingen har ansvar och ingen bär skuld till något.

%d bloggare gillar detta: