• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Inget har förändrats på 14 år

Huvudskyddsombudet Åke Pekkarinen på Migrationsverket i Malmö är kritiskt till att asylärenden handläggs på beting. Betingssystemet finns i olika former på Migrationsverkets enheter. Enligt Pekkarinen har medarbetare sjukskrivits på grund av stressen. Det berättade SVT den 23 september.

En del har fått mejl från arbetsgivaren där de uppmanats skynda på handläggningen, eftersom de inte klarat tillräckligt många ärenden per vecka.

Huvudskyddsombudet har begärt att betingssystemet stoppas i väntan på att en konsekvensanalys görs.

Ja, vad ska man säga? Kanske uppmana Åke Pekkarinen att ta ledigt ett tag och gå ut i skogen och plocka svamp? Det ger nog bättre resultat och tillfredsställelse än att försöka ändra på ett vansinnigt system som tycks hugget i sten. Åke Pekkarinen kan ta och läsa denna text så inser han att svampplockning definitivt är vettigare än att försöka ändra på betingssystemet, eller ”pinnsystemet”, som det kallades tidigare. För 13 år sedan var samma fråga på tapeten. Då skrev dåvarande beslutsfattaren vid Migrationsverket, Birgitta Elfström, om hur betingssystemet, som då kallades ”pinnar”, några exempel på hur det är systemet kunde slå. Hon visade några exempel på hur det kunde bli när man räknade ”pinnar”.

Många har påpekat att de här systemen slår hårt åt olika håll: personalen blir stressad och tvingas strunta i att använda alla sina kunskaper för att hinna avgöra så många ärenden som möjligt på kortast möjliga tid, och för asylsökande är risken stor att inte få korrekta prövningar när besluten tas på ackord.

Ha det skönt i svampskogen, Åke Pekkarinen!

%d bloggare gillar detta: