• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

En migga: ”Migrationsverket sparkar Israel-vänlig chef. Har vi inte åsiktsfrihet i Sverige?”

En migga skriver följande:

Den som med egna ögon vill se en anledning varför och hur den kultur uppstått som råder på Migrationsverket, kan besöka Mölndals tingsrätt den 10 och den 13 oktober 2008. Då ska nämligen Migrationsverkets ledning förklara varför en kompetent anställd ska avskedas. Detta samtidigt som en annan chef inom Migrationsverket blivit befordrad till avdelningschef.

Vad gäller för de båda personerna? Den som ska avskedas är en kompetent person som aldrig tvekat att hålla på rättstillämpningen. Den andra är en flummig jurist som knappt fick ut sin examen, och som själv varit anknytningsperson i ett skenförhållande. Den sistnämndes åsikter går däremot helt i linje med den inom verket accepterade, det vill säga flummig och intetsägande.

Den rättegång som den här miggan talar om handlar om avskedandet av Lennart Eriksson från hans chefspost. Hans tidigare hemsida där han uttryckte sin positiva inställning till Israel har ifrågasatts av ledningen.

Jag vet inte vilket Migrationsverket anser värst: att Lennart Eriksson för närmare fyra år sedan länkade från sin privata sajt till sin arbetsplats, en statlig myndighet, eller att han på sin hemsida tog ställning för Israel. Ungefär som andra tar ställning för palestinierna. Det verkade – märkligt nog! – inte ha någon betydelse alls för Migrationsverket att hans kollegor har intygat att han aldrig någonsin lät sina privata åsikter påverka honom på något sätt i hans arbete…

En av hans f.d. kollegor skrev den 20 februari ut en text som hon bad Migrationsverket publicera på deras intranät. Hon skrev bland annat följande:

Under långa perioder var Lennart Eriksson den enda beslutsfattaren som jag hade förtroende för då det gäller Mellanösternärenden. Det är med bestörtning som jag nu tar del av att Lennart Eriksson inte längre får arbeta som chef på grund av sina åsikter kring frågor som rör Mellanöstern. (Läs hela texten finns här)

Birgitta Elfström är jurist och har tidigare arbetat 18 år på Migrationsverket. Hon har också varit Internationella Juristkommissionens observatör under rättegångar mot palestinska barn och ungdomar i israeliska domstolar. Birgitta Elfström har också sagt att hon önskar vittna i rättegången i oktober.

Och bland annat detta kunde man läsa i den israeliska tidningen Ha’aaretz (hela texten och en del andra länkar finns här):

Israel’s former ambassador to Sweden, Zvi Mazel, said he was not surprised by the incident. “The people who fired Eriksson took the lead from a prevalent anti-Israel atmosphere in Sweden’s corridors of power,” he said.

Jag känner inte Lennart Eriksson. Jag vet inte om Migrationsverket anser att han har andra och så pass grava brister att det finns grund för att avskeda honom. Det verkar inte så när man del tar del av vad den migga säger, som skriver högst upp i detta inlägg eller när man tar del av vad Mellanösternexperten, juristen och f.d. beslutsfattaren på Migrationsverket, Birgitta Elfström skriver och intygar om honom.

Om Migrationsverket lägger sitt krut på att göra sig av med en kunnig och kompetent medarbetare i stället för att ta itu med sina verkliga problem (läs under Asyl&Migration i vänsterspalten), så är det skandal och någon måste hållas ansvarig för galenskaperna!

© Merit Wager - citera gärna men ange källan.
%d bloggare gillar detta: