• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Svensk medborgare snabbare”?

Bland annat Norrköpings Tidningar berättar om att det blåser nya vindar på Migrationsverkets medborgarskapsenhet. För tre år sedan var snittiden för att få svar på sin ansökan om svenskt medborgarskap två år. Nu är väntetiden bara två månader. Bra, tänker man då. Positivt att man nu svarar snabbt på ansökningarna. Men tidningens rubrik förbryllar en aning: ”Svensk medborgare snabbare”. Hur kan man dra den slutsatsen när enhetschefen Bosse Petersson på Migrationsverket säger:

Man ska inte behöva vänta två år på att få besked om sin ansökan, det var för dåligt.

Att man minskat hanteringstiden så otroligt mycket som från två år till två månader kan knappast bero på att de som ansöker får medborgarskap snabbare utan att de får svar snabbare! Långt över 90 % av alla asylsökande har falska id-handlingar och långt ifrån alla talar om sin rätta identitet under asylprocessens gång. De som får uppehållstillstånd får det ju ofta utan att man vet vilka de faktiskt är eftersom Sverige accepterar en låg gräns när det gäller identitetsbestämning: man ska ha gjort sin identitet ”sannolik”.

Men när det handlar om svenskt medborgarskap kräver lagen att man ska ”styrka” sin identitet. Man kan då inte ”sannolikt” vara Ahmed Mohammed från Irak, man måste enligt medborgarskapslagen styrka att man faktiskt är det. I medborgarskapslagen 2001:82 11 § står bland annat att ”en utlänning kan efter ansökan beviljas svenskt medborgarskap (naturaliseras), om han eller hon har styrkt sin identitet”. Vissa undantag finns, men detta är huvudregeln.  Och så här informerar Migrationsverket:

Om du vill bli svensk medborgare måste du kunna styrka din identitet. För att styrka din identitet måste du kunna visa upp ditt hemlandspass i original eller ett identitetsdokument i original. Passet eller identitetsdokumentet måste vara från en myndighet i ditt hemland, ha bra kvalitet och inte vara för enkelt. Det ska finnas ett foto på dokumentet och vi ska lätt kunna se att det är du på fotot. Det får inte råda någon tvekan om att dokumentet är äkta och utfärdat på rätt sätt.

När du får svenskt medborgarskap måste vi vara helt säkra på vem du är.

I och med att ett mycket stort antal asylsökande beviljas uppehållstillstånd utan att de styrker sin identitet så går det givetvis snabbt att hantera deras ansökningar om medborgarskap. För om det var så omöjligt styrka vilka de var när de sökte asyl så är det väl minst lika omöjligt fem år senare. Därmed avslås ansökan om medborgarskap, och det går som sagt snabbt. Om en del av de asylsökande som inte styrkte sin identitet när de fick uppehållstillstånd nu ändå lyckas ta fram äkta id-handlingar när ett svenskt medborgarskap hägrar, då måste ju Migrationsverket först utreda om de kan ha fått uppehållstillstånd på falska grunder från början. Och då kan det ta betydligt längre tid än två månader.

© Merit Wager. Citera gärna men ange källan.
%d bloggare gillar detta: