• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lapin Kansa fick inte lesbisk chefredaktör

Avskedandet av lesbiska Johanna Korhonen som chefredaktör för tidningen Lapin Kansa (Lapplands Folk), har väckt starka känslor i Finland.

Det var den 30 september som Johanna Korhonen fick veta att hon inte får det utlovade jobbet som chefredaktör för Lapin Kansa. Tidningskoncernen Alma Medias ledning uppger som orsak att ”Korhonen ljög flera gånger” vid anställningsintervjun. Enligt Korhonen är den verkliga orsaken att hennes äkta hälft är en kvinna.

Nu intresserar sig polisen för fallet och enligt tidningen Ilta-Sanomat funderar polisen på att utreda fallet eftersom diskriminering på arbetsplatsen är ett brott. Det innebär att polisen på eget bevåg kan utreda fallet. Polisen kan starta en förundersökning också utan att Korhonen gör brottsanmälan och brottsutredaren Markku Niskala vid Helsingforspolisen säger till Ilta-Sanomat att man följt situationen via medierna och att ”det verkar vara ett uppdrag för polisen”. Också professorn i straffrätt vid Lapplands universitet, Seppo Koskinen, säger att avskedandet är ett brott som faller under allmänt åtal.

På Lapin Kansa säger den avgående chefredaktören Heikki Tuomi-Nikula att en öppet lesbisk kvinna hade varit omöjlig på posten. Han har i en intervju sagt:

När det gäller en person som ska företräda Lapin Kansa så handlar det inte bara om att företräda tidningen utan hela landskapet. Och om den personen öppet lever i ett parförhållande med en annan person av samma kön så kan allt som personen skriver lätt komma att speglas mot hennes privata förhållanden och det skulle kunna medföra svårigheter. Som ansvarig utgivare skulle i varje fall jag tänka efter två gånger ifall jag skulle välja en sådan person som chefredaktör eller inte.

Alma Medias vd Kai Telanne fick inget gehör hos personalen på tidningen, när han besökte redaktionen i Rovaniemi den 3 oktober för att försöka lugna ner situationen. Han betonade att Johanna Korhonen ljög upprepade gånger under anställningsintervjun, och att det är orsaken till den brist på förtroende för henne som uppstod, och som ledde till hennes avsked. Telanne beklagade också den uppståndelse som uppstått och som skadat både Lapin Kansa och Alma Media.

Personalen kräver att Heikki Tuomi-Nikula avgår som chefredaktör för tidningen Lapin Kansa och att Kai Telanne avgår från posten Alma Medias vd. Tuomi-Nikula går snart i pension och Telanne har meddelat att han inte avgår.

Här finns mängder av artiklar om fallet men endast på finska.

%d bloggare gillar detta: