• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Om utvisning av statslösa

Birgitta Elfström f.d. beslutsfattare vid Migrationsverket, jurist och Mellanösternexpert skriver idag under rubriken

Ett mer än rättsvidrigt beslut

Migrationsverket visar klart och tydligt att det inte har någon faktisk kännedom om vad det innebär att vara statslös.

Jag läser just nu ett beslut som gäller en statslös palestinsk barnfamilj som fått beslut om utvisning till Irak. Migrationsverket skriver att ”det sekteristiska dödandet har minskat markant”. Kan en av anledningarna till detta kanske vara att det faktiskt har skett en etnisk rensning i Bagdad?

Migrationsverket skriver i sitt beslut att de flesta stadsdelar i Bagdad är ”någorlunda” förskonade från våld. Vad avser verket egentligen med ”någorlunda”? Vidare skriver Migrationsverket att familjen som är sunnimuslimska statslösa palestinier inte har behov av internationellt skydd. Hur kommer det sig att Migrationsverket inte vet att statslösa personer är en grupp som befinner sig i en mycket utsatt situation just på grund av att de är statslösa och att de just därför är i behov av internationellt skydd? Migrationsverket menar kanske att Irak är ett land som ger en statslös familj det internationella skydd som de har rätt att få?

Slutligen skriver Migrationsverket i beslutet om utvisning att det inte är negativt för barnen att de återvänder till ”hemlandet” och att de inte kan få någon bestående skada av att tillsammans med sina föräldrar återvända till ”hemlandet”. Hur kan Migrationsverket skriva att Irak är statslösa palestiniers hemland? Deras hemland är det Palestina som inte är erkänt som en suverän stat. Irak är många statslösa palestiniers hemvistland, det borde Migrationsverket känna till! Och det är skillnad på ”hemland” och ”hemvistland”, det borde Migrationsverket också känna till.

Jag har nyss avslutat ett telefonsamtal till Bagdad. Jag hade frågor om säkerhetsläget för statslösa palestinier. Säkerhetsläget uppgavs vara mycket svårt. Till exempel så är området Karrada, dit Migrationsverket utvisat en statslös palestinier i juli i år (se LIFOS dokument 18971) farligt för palestinier att bo i. Barnen har små möjligheter att ta sig till skolan på grund av det mycket osäkra läget. Det är usel tillgång på jobb, mat, el, hälsovård och vatten.

Hur kan det vara det bästa för statslösa barn att utvisas till Irak där säkerhetsläget är uselt och där de även i fortsättningen skall leva som statslösa? Det är mer än skamligt att påstå något sådant!

%d bloggare gillar detta: