• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Ahtisaari blev ”rörd, men inte så förvånad” när han fick Nobels fredspris

Finländska medier blev överraskade när Nobels fredspris tilldelades president Martti Ahtisaari. Han själv blev mer rörd än förvånad. Martti Ahtisaari, säger i Hufvudstadsbladet att han egentligen inte hade några rivaler om priset, som han firade med familjemiddag.

”Jag har fått priset för mitt livsverk. Det här är den största erkänslan man kan få i min bransch”, sade Martti Ahtisaari på presskonferensen på sin tidigare arbetsplats, presidentens slott i Helsingfors.

Han mötte världspressen tillsammans med president Tarja Halonen som han avnjutit en tidigare överenskommen lunch med.

Den norska Nobelkommittén motiverade valet av Ahtisaari med hans betydande ansträngningar vid lösandet av internationella konflikter på flera kontinenter under mer än tre årtionden. Genom sitt jobb anser kommittén att Ahtisaari har bidragit till en fredligare värld och ett broderskap mellan nationerna, i Alfred Nobels anda.

”Jag är inte den enda människan som kan göra det jag gjort, men alla har inte fått chansen och möjligheten att jobba med så kompetenta medarbetare”, sade Martti Ahtisaari vid presskonferensen, och berättade också hur han agerat i fredsförhandlingarna i svårlösta krishärdar som Namibia, Kosovo och Aceh: ”Avgörande är att parterna är villiga att hjälpa till. Man gör ingenting ensam. Av förmedlaren krävs att han är rak gentemot parterna. Det här är inte reality-tv eller underhållning.  Jag är inte alltid så trevlig, ibland är jag ganska hård. Men man får aldrig såra människor”.

Ahtisaari surnade till när han fick frågan om vad han tänker göra med prispengarna. ”Det är min sak. Brukar ni fråga kollegerna vad de använder sin semesterlön till? Jag hittar nog hål att fylla med pengarna”. Prissumman är på omkring 1 miljoner kronor.

Ahtisaari skulle fira priset med en middag i den närmaste familjekretsen, tillsammans med hustrun Eeva, sonen Marko och dennes hustru. ”Som den finländare jag är hoppas jag också få pojken med mig till Bastusällskapet på Drumsö på lördagen”.

Och i dag flaggar Ahtisaari återigen för medlemskap i Nato, läs och lyssna på Yle.

%d bloggare gillar detta: