• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Vad då ”unikt beslut”?”

Migrationsverkets rättschef Henrik Winman:

Migrationsverket har för första gången beviljat uppehållstillstånd till en flicka som riskerar att könsstympas. Beslutet betyder att könsstympning betraktas som förföljelse på grund av kön, och det blir vägledande.

Så rapporterade Sveriges Radio, Ekot den 24 oktober. Nu vill jag, likt Manuel i Fawlty Towers, utbrista  ett enda stort ¿QUE? Vad är det som är nytt och unikt med att Migrationsverket följer lagen? Och så här skriver en migga:

Rättsenheten på Migrationsverket lär ha skrivit ”ett unikt beslut” och ”för första gången” ha beviljat uppehållstillstånd åt någon som riskerar könsstympning, nämligen en eritreansk bebis?

Om rättsenheten verkligen menar att det skulle röra sig om ett unikt beslut så visar detta enbart hur lite kontakt den har med oss på ”golvet”. Vi har fattat sådana beslut sedan den senaste utlänningslagen trädde i kraft, vilket var för drygt två år sedan nu. Jag har varken läst det nya ”välgedande” eller ”klargörande” beslutet ännu, men är det så som det sägs i radioinslaget så har de på rättsenheten gjort bort sig. Det är oförskämt att prata om ”för första gången” och ”unikt” eftersom även vi andra som jobbar på verket faktiskt kan läsa lagen och dess förarbeten och agera därefter.

Finns det flera ”verk inom verket” eller vad är det frågan om? Eller har jag missat något? Har miggan, som är beslutsfattare vid Migrationsverket, missat något? Vad, i så fall?

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: