• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Gilla läget – om att ta seden dit man kommer

Birgitta Elfström, jurist och tidigare beslutsfattare på Migrationsverket berättar lite om sin senaste resa till Israel och Palestina och skriver nedanstående också med anledning av den brist på respekt två av de kvinnliga medverkande i Halal-tv visade Carl Hamilton när de vägrade ta honom i hand när de hälsade, d.v.s. vägrade visa den självklara respekt för de seder och bruk som existerar i det land man befinner sig.

birgitta-och-shejk-raed-salahJag är nyligen hemkommen från en spännande och intressant studieresa till Israel och Västbanken med en grupp svenskar. På programmet stod möten med politiker, religiösa personer och givetvis många besök på historiska och religiösa platser.

Ett av besöken var hos sheikh Raed Salah i den israeliska arabiska staden Umm el Fahm i norra Israel. Av respekt för sheikhen sträckte jag inte fram min hand för att hälsa eftersom jag vet att han inte tar kvinnor i hand. Jag täckte mitt hår med en schal och tog strumpor på mig trots värmen. Inte vid något tillfälle kände jag mig diskriminerad eller sexuellt trakasserad av att inte få ta honom i hand och inte få visa mitt hår. Jag respekterar uppförandekoderna i staden.

Vid ett annat tillfälle då jag besökte en religiös man i södra Libanon blev jag uppvaktad med en fin present. Spontant började jag att krama mannen men då rusade hans hustru fram och sa ”do not touch my husband”. Jag har förmånen att varje år i Sverige få träffa en familj från Saudiarabien. Kvinnan bär guldmask för ansiktet och tar inte min man i hand. Då jag besöker kyrkor i Mellanöstern täcker jag håret med en spetsschal.

Det gäller att gilla läget…..

%d bloggare gillar detta: