• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Seminarium om om arbetskraftsinvandring featuring Lennart & Lennart

andreas-bergh-mikaela-valtersson-tobias-billstrommarti-a-christina-w-lennart-a-lennart-oSamma dag, bara en knapp timme efter att hans stora insats på invandringsområdet, lagen om arbetskraftsinvandring, blivit verklighet, stod migrationsminister Tobias Billström framför ett fullsatt rum med människor som ville diskutera arbetskraftsinvandring. Det var på tanksmedjan Fores, och vid sin sida hade han sin ”allianspartner” (i just denna fråga), riksdagsledamoten Mikaela Valtersson, mp. Dessutom medverkade professorn i arbetsmarknadspolitik Eskil Wadensjö, verksamhetschefen vid Migrationsverket Christina Werner, regionchef på Teknikföretagen Region Väst Lennart Österlund, ombudsman på IF Metall i Göteborg Lennart Alverå och fil dr i nationalekonomi Andreas Bergh för att diskutera innebörden av den nya lagen om arbetskraftsinvandring. Moderator var Martin Ådahl, chef för Fores.

Det var en glad migrationsminister och en närmast lätt uppsluppen miljöpartist som talade om det goda med den nya, genersösa lagen om arbetskraftsinvandring. Christina Werner, Migrationsverket, talade om hur verket ska försöka hålla reda på och kontrollera avtal och arbetsgivare när människor från länder utanför EU fr.o.m. 15 december erbjuds arbete i Sverige. Ingen lätt uppgift, kan man förstå, och inte helt klart än, en del får helt enkelt ge sig allt eftersom.

Anderas Bergh hade egna funderingar och var lite rolig också, med sina egna tankar och funderingar som han hade vänt och vridit på. Och Eskil Wadensjö pratade lite om hur det var när jugoslaver, italienare och finländare kom, på främst 60-talet.

Men mina absoluta favoriter denna kväll var Lennart & Lennart! Lennart Österlund, regionchef på Teknikföretagen Region Väst och Lennart Alverå, ombudsman på IF Metall i Göteborg var ett lätt osannolikt par, en konstellation som det borde finnas många, många fler av. Två herrar som slagit sina påsar ihop ”för folkets bästa”, i stället för att sitta på var sin sida om bordet och skylla på varandra, vilket är betydligt vanligare.  Särskilt Lennart Alverå från IF Metall var en trevlig man där humorn låg på lur strax under ytan. Båda Lennartarna verkade vara praktiska män och det var riktigt kul att höra hur de gått samman och ordnat egna integrationsavtal utanför sina huvudorganisationers ramar (om jag förstod det hela rätt). Mer av den andan som de visar borde genomsyra olika organisationer och partier etc, alltså att ”nu samarbetar vi och hittar sätt att lösa problem som gynnar så många som möjligt och inte bara den egna organisationen eller partiet”. De har tillsammans ”sålt in” asylsökande som fått uppehållstillstånd på olika jobb; jobb som dessa människor aldrig annars hade fått eftersom de formella kraven alltid innehåller gymnasiekompetens i matematik, engelska och svenska och de aldrig har den kompetensen i just svenska även om de kanske hade motsvarande kunskaper i matematik och engelska.

Lennart & Lennart blev mina favoriter! Det är de två som står längst till höger på ett av fotona högst upp, tillsammans med Christina Werner och Martin Ådahl.

%d bloggare gillar detta: