• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Finlandssvenska tankesmedjan = pannkaka?

Dan Ekholm lämnar tankesmedjan – läs inlägget på Yle:s svenskspråkig sajt först.

matti-vanhanen-dan-ekholmStatsminister Matti Vanhanen och Dan Ekholm
Foto: Merit Wager

Den spännande idén att grunda en finlandssvensk tankesmedja verkar ha varit en fluffig sufflé som föll ihop som en pannkaka. Tankesmedjan har inte ens kommit på ett namn, inte skapat en hemsida, inte gjort något synligt alls på de drygt tre månader den har funnits i pampiga lokaler i Helsingfors och med fyra anställda som avlönats under hela tiden!

Enorma summor har gått till en verksamhet som redan från början verkar ha tett sig lite ”dödfödd” eftersom man inte valt en utåtriktad, socialt kompetent och aktiv ledare för verksamheten. Istället har man satt en forskare som suttit utomlands under ett antal år (såvitt jag vet) till chef och hela verksamheten har lamslagits eftersom de andra tre anställda inte kunnat agera på grund av att forskaren varit den som skulle ”leda och fördela” arbetet och inspirera sina medarbetare – men inte förmått göra något av detta.

Vad är det för styrelse som inte inser att en tankesmedja, så som de flesta förstå begreppet åtminstone i Sverige och USA, är en levande, mycket aktiv och framåtsträvande verksamhet som helt och hållet bygger på sina medarbetare och deras kunskaper, kontakter och moderna sätt att tänka och agera. En tankesmedja kan inte vara en unken verksamhet i väldiga lokaler där den som ska leda det hela inte har de andras förtroende och där en nyckelperson med just det moderna sättet att tänka och verka som behövs, slutar efter bara tre månader!

Styrelsen borde ha funderat noga innan den lät det gå som det gick. Då hade den insett att räddar man inte kvar den person som har de kvaliteter som är så viktiga för en modern tankesmedja och sätter en lämpligare person i som chef så finns det bara en väg: utför. Därmed inte sagt att inte en forskare kanske också hade behövts – bara inte som chef!

Nu meddelas att ”informatörsjobbet lediganslås på nytt”. Jaha. Och var ska man hitta den kamikazepiloten?

%d bloggare gillar detta: