• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Grundlagen torde förhindra utlämnande av männen till Iran

Läs först Terrorister i Finland.

Justitieministeriet kommer inom de närmaste veckorna att besluta om de två männen med iransk bakgrund ska utlämnas till Iran. De har sedan decennier har asyl i Frankrike. Finland har endast en gång under de senaste åren vägrat att utlämna en person till en annan stat med hänvisning till mänskliga rättigheter, men det här fallet kan komma att bli det andra.

Justitieminister Tuija Brax (De gröna) sade den 4 december att grundlagen förbjuder Finland att lämna ut någon som kan hotas av dödsstraff eller omänsklig behandling.

Experten på mänskliga rättigheter, Martin Scheinin, säger till Helsingin Sanomat att han inte anser det troligt att grundlagen skulle tillåta att de två männen utlämnas till Iran. Han uppmanar justitieministeriet att iaktta stor försiktighet när de fattar sitt beslut.

Iran efterlyste de två männen, som den 30 november kom till Finland från ett annat Schengen-land, via Interpol år 2002. Finska myndigheter agerade i enlighet med efterlysningen och grep dem på Helsingfors-Vanda flygplats. Vanda tingsrätt beslutade försätta männen på fri fot, men med reseförbud.

Justitieminister Tuija Brax ville den 5 december inte ta ställning i fallet eftersom Iran ännu inte hade gjort en officiell begäran om utlämning. Justitieministeriet har meddelat Iran att en sådan begäran inklusive bilagor måste lämnas in senast den 12 december. ”Att behandla en sådan begäran torde inte ta många dagar”, tror statssekreterare Juhani Korhonen.

Irans ambassdör i Finland, Reza Nazarahari vill att Finland ska utlämna männen till Iran för att dömas där. Han påstår att de är skyldiga till otaliga brott och att de har deltagit i terrorism som medlemmar av ”terrororganisationen MKO”.

MKO har en våldsam historia, berättas vidare i Helsingin Sanomat, men många europeiska parlamentariker ser idag organisationen som en icke våldsam iransk rörelse och anser att den borde tas bort från EU:s s.k. terrorlista. Det anser också Europadomstolen.

Som jag ser det bör de två männen med iransk bakgrund inte utlämnas till Iran men snarast – helst omgående –  återsändas från Finland till det land där de har asyl och uppehållstillstånd, alltså Frankrike.

%d bloggare gillar detta: