• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Nu får vi ett verkligt informationsproffs”

För att läsa tidigare inlägg om den finlandssvenska tankesmedjeskandalen. använd sökordet ”tankesmedja” i ”search”-rutan.

Den icke-fungerande tankesmedjan harvar vidare. ”Nu får vi ett verkligt informationsproffs”, förklarar direktören Nils Erik Forsgård, som av de två avhoppade anställda uppfattad som inte helt lämplig för sitt uppdrag. Som om Dan Ekholm inte varit ett informationsproffs: tidigare korrespondent i många år för YLE, bland annat i Stockholm samt pressråd vid Finlands ambassad, också det i Stockholm!

Styrelsen har nu dragit fram en ny person som ska informera om tankesmedjans verksamhet (?): Olav S. Melin. Lämpligt nog har Melin nyss slutat på sitt föra jobb och kan hoppa in genast.

Klarare ramar, strategi och mål utlovas nu i den verksamhetsplan som smedjans föreningsmöte ska godkänna om en vecka. För att ordna upp situationen på själva kansliet finns också ett elvapunkters program som styrelsens ordförande Roger Broo skrev ihop redan för ett par veckor sedan efter personalens kritik mot Nils Erik Forsgård.

Ovanstående står att läsa i en artikel med rubriken Melin ny på tankesmedjan i Hufvudstadsbladet. Borde inte någon ingripa mot en styrelse som inte tänkt på klara ramar, strategi och mål för länge sedan? En styrelse som varit så klantig att de låtit två kompetenta förmågor lämna projektet och solkat ner det redan innan det kommit i gång? Vem har valt den här styrelsen? Vem låter den hantera både pengar och människor på ett så oprofessionellt sätt?

Det är faktiskt lite synd att det finns så otroligt mycket pengar i de här finlandssvenska kretsarna att man kan slösa med dem hur som helst. Det hade varit bättre med lite mindre pengar och lite mer effektivitet och kreativitet. En tankesmedja som har så mycket pengar att den tycker sg kunna hantera resurser – mänskliga och ekonomiska – så här illa och som har en styrelse som är långt mycket större än antalet anställda som redan vet att finansieringen för alltihop är garanterad för fem år framåt, hur ”hungrig” är en sådan tankesmedja? Den stora styrelsen har ju först nu, när människor hanterats illa och styrelsens agerande gjort det mycket svårt att ha förtroende för den och så mycket redan har gått snett, börjat formulera målen för verksamheten!

Forsgård poängterar att man inte stampar fram tankesmedjor på nolltid utan det kan ta upp till ett och ett halvt år:

Men det har inte funnits klara ramar och en klar profil i grunden och det har varit ett problem.

Också han är offer för en styrelse som inte verkar veta vad den vill göra med alla pengarna och som – bevisligen – inte har haft kompetensen att starta en tankesmedja. Och nu kan den ju inte heller skylla ifrån sig och försöka få det till att det skulle vara fel på Dan Ekholm… Också Siv Sandberg har hoppat av karusellen. Endast en assistent är kvar (förutom Forsgård) och man kan bara ana hur hon mår i den här pannkakssmeten. Det skulle inte förvåna om också hon snart lämnade hela röran.

Det är beklagligt, riktigt trist och tråkigt att styrelsen inte förmått göra något vettigt av en idé som var bra, en tankesmedja som många såg fram emot med spänning och intresse.

%d bloggare gillar detta: