• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga om att arbetskraftsinvandringslagen träder i kraft den 15 december…

…och miggorna harvar på som små tomtar i tomteverkstaden. Så här berättar en migga:

Vi nu är fullt sysselsatta med att ge  AT-UND (undantag från kravet att inneha arbetstillstånd) till alla, till och och med till sjuka asylsökande pensionärer som aldrig haft någon avsikt att jobba här. Alla ska ha AT-UND före den 15 december! Oavsett om de sökt det eller inte.

En intressant sak har jag noterat: Personer som bott illegalt i Sverige sedan deras ansökningarna avslagits och vilkas avvisnings/utvisningsbeslut nu har preskriberats och som ansöker om asyl på nytt är alltid väldigt måna om att poängtera att de minsann är rekorderliga människor nu och villiga att arbeta och följa den svenska lagen och de svenska myndigheternas beslut, vilket de ju inte gjorde när det gällde avvisningsbeslutet som ju inte var ett riktigt och rättvist beslut.

De har inte begått brott – förutom brottet att ha vistats här illegalt och arbetat här illegalt, vilket ju inte var ett riktigt brott utan bara ett beslut som de var tvungna att ta på grund av de inte fick en rättvis bedömning av sina asylskäl. De är fortfarande svårt traumatiserade och väldigt sjuka på alla sätt och vis, nu finns det heller inga asylskäl kvar, men de arbetar heltid och de är förstås mest intresserade av att nu få uppehållstillstånd som arbetskraft.

Dessa personer har aldrig ens gett in några id-handlingar, vi har ingen aning om  vilka de är. Vi vet till exempel inte om A som jobbar på restaurangen B sedan ett halvår tillbaka verkligen är A, och vi förstår inte hur man kan bli anställd någonstans i Sverige, ens som vikarie, utan att visa vem man är.

Kommentar: Det verkar råda en hel del okunskap på Migrationsverket – och bland offentliga biträden och asylsökande också – om vad den nya lagen om arbetskraftsinvandring innebär. Det blir kaos i hanteringen med så dåliga kunskaper. En massa tid och en massa pengar kommer att gå till onödig hantering av skrivelser och ansökningar som inte är relevanta överhuvudtaget.

Den nya lagen är en lag om arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Den är inte en lag som ger asylsökande automatisk rätt att arbetskraftsinvandra på plats i Sverige!

Det finns ett litet undantag i lagen, som i vissa mycket avgränsade och specifika fall kan göra det möjligt för enstaka asylsökande att byta spår. Men det verkar som sagt inte vara särskilt känt bland dem som ska tillämpa lagen…

Dessutom ter det sig obegripligt att Migrationsverket använder tid till att på löpande band skicka ut AT-UND till alla asylsökande med väldig fart före den 15 december. Till gamla, sjuka, unga – till alla. Trots att de inte ansökt om det och många inte haft för avsikt att arbeta eller ens kan det på grund av ålder eller sjukdom.

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: