• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  « Nov   Jan »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Ny bloggadress från den 8 december torsdag, 8 december, 2016
   Ny bloggadress från den 8 december är meritwager.nu. Adressen meritwager.se har släckts ner och det går tyvärr inte att peka om därifrån till den nya adressen. här sajten på meritwager.wordpress.com kommer inte längre att uppdateras. Alla nya inlägg finns på meritwager.nu. Välkomna dit! Följ gärna med till den ”gamla” sajten – med den nya layouten –  på den […]

Firarmingel för den nya arbetskraftsinvandringslagen

tobias-b-m-minna-lFlankerad av migrationsminister Tobias Billström och statssekreterare Minna Ljunggren

Goda små bakverk – libanesiska baklava – och mousserande vin bjöds på migrationsminister Tobias Billströms firarmingel i kväll (15 december). Det var en liten grupp människor som – på olika sätt – haft något att göra med att det blev en ny arbetskraftsinvandringslag – eller som kommer att ha att göra med den i framtiden – som bjudits in för att fira att lagen nu är på plats, att den trätt i kraft idag.

Den ansvariga personen från Migrationsverket, en kvinna vars namn jag tyvärr missade, sa att man redan idag, på lagens första dag, hade hanterat många ansökningar. Och migrationsministern berättade att den här lagen är unik i hela världen eftersom det inte finns några restriktioner för arbetskraftsinvandringen, vilket det gör i alla andra länder. Som kvoter och poängsystem etc. Här är det enbart arbetsgivarna som bestämmer vem/vilka de vill anställa. Men givetvis måste företagen vara seriösa och ha ordning på sin ekonomi, ha betalt sina skatter och arbetsgivaravgifter etc.

Det finns förstås de som funderar över varför man nödvändigtvis måste införa den här lagen när det ju finns så många i landet som är arbetslösa och borde få jobb. Som inte tycker att lagen är bra – eller rättare sagt: som tycker att den inte behövs. Något ligger det också i de tankarna. Men lagen har ändå övervägande mötts med positiva reaktioner. Nu finns den och det tycker jag är bra. Det ska bli intressant att se hur den fungerar i praktiken. Risk för missbruk och bedrägerier finns onekligen.