• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Integration = öppen inställning och respekt

Kulturskribenten Mohamed Omar i Uppsala, som konverterat från kristendomen till islam (och som jag inte känner), säger några mycket kloka saker i en artikel i Dagens Nyheter, publicerad den 23 december. Familjen firar inte längre jul. Men  han dricker glögg, äter pepparkakor och gillar lussebullar. Han säger:

Jag har lärt mina barn de traditionella julsångerna, jag kan dem utantill. Det är självklart att barnen ska känna till den kulturella tradition som präglar samhället vi lever i.

På frågan ”vad betyder julen för dig” svarar Mohamed Omar:

Ett budskap om att vi ska vara öppna för varandras olikheter. Julen handlar om att vi ska lyssna till andra människor och ta ansvar för dem som har de svårt. Vi ska visa respekt och tolerans – och framför allt sprida glädje.

solafa-widad-julteckningarNär mina f.d. klienter, numera goda vänner, tidigare asylsökande men numera integrerade Mohammed och Inna kom på glöggfest hos mig strax före jul, visade de samma inställning som Mohamed Omar. Deras två barn, som jag känt sedan de föddes, talar arabiska, är öppna och frimodiga och väl insatta i muslimska traditioner men har också lärt sig svenska och julpysslar precis som svenska barn.

Kloka föräldrar får välanpassade barn som får tillgång till två världar, två kulturer, två språk. Om ändå fler vore lika kloka!

%d bloggare gillar detta: