• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En del likheter, men fler olikheter

Finlands flaggasveriges-flaggaEn bloggläsare har skrivit följande som jag publicerar utan kommentarer:

Jag har sedan några år tillbaka läst mycket av vad du har skrivit, men har inte hittat något inom följande ämnesområde:

Här i Sverige pekar man ideligen på stam- och rasproblem, krig eller ”kulturella” skäl som orsak för korruptionen och underutvecklingen, i andra länder. Men korruptionen och ineffektiviteten som går att se redan på kommunal nivå i Sverige numera, är faktiskt  inte bättre den, men då gäller det ju den egna försörjningen för de anställda inom olika myndigheter…

Ideligen används olika ”tekniker” för att avleda intresset från det egna landets förfall. Finland, där lag och ordning förefaller fungera bättre, och som har ett folk som under 1900-talet härdats av krig och elände vill svenskarna inte jämföra sig med! De kanske skäms? Jämförelser av olika slag tar man inte gärna upp i media trots att raset fortsätter, och man undviker helt frågan: ” Vem skall försörja vem? ” Det problemet kommer inte att lösas med de lata och oansvariga individer som Sverige är överfullt av!

Jag behöver knappast räkna upp alla skillnader som i jämförelse mellan länderna är till Finlands fördel i dagsläget. Själv sökte jag arbete i Sverige 1967 och fick jobb som förman på ett tryckeri. Inte kom jag för att bli försörjd av värdlandet! Därefter skaffade jag mig en högskoleutbildning på 70-talet – parallellt med mitt arbete – och fick ett bra jobb inom ett stort försäkringsbolag. Men i dag vet jag inte vilket belopp ålderspensionen kan komma att uppgå till!

Men, för att fatta mig kort så citerar jag gärna Finlands President Tarja Halonen som tillfrågades av journalister efter att OECD:s PISA-resultat för 2003 blivit kända hur det kunde komma sig att Finland uppnått sina framgångar, (inte bara inom skolväsendet). Hon tog då inte åt sig äran, utan svarade:”Ett lands utveckling beror på folket”. Och det är så sant som det är sagt!
NN

finlandssvensk, född den 30 januari 1944 i krigets Helsingfors. Född fattig, och med erfarenhet av ren svält i barnaåren.
%d bloggare gillar detta: