• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2008
  M T O T F L S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Apropå nyheten om att en ”svensk-irakier hålls fängslad i Irak”

Läs först om fallet på mobil.sr.se och Per Gudmundsons intressanta bloggning med rubriken Svensk-irakisk man fängslad i Irak.

Några kommentarer och frågor:

Mannen kom hit som asylsökande med fru och ett antal barn (idag sju) år 2000. Hade han skyddsskäl då som inte längre existerar eftersom han återvänt till Irak för att ”starta en byggfirma”? Borde han kanske ha fått tillfälligt uppehållstillstånd, inte permanent dito och inte svenskt medborgarskap så snabbt, uppenbarligen utan att ens ha lärt sig språket eller arbetat i Sverige.

Varför lägger sig svenska UD i det hela, när en man med dubbelt medborgarskap väljer att återvända till sitt hemland där hans irakiska medborgarskap gör att han bedöms och döms som irakier, inte svensk, och när han alltså helt frivilligt återvänt till Irak? Det är väl knappast Sveriges sak att lägga sig i vad en irakisk medborgare i Irak sysslar med eller råkar ut för?

Kanske borde svenska myndigheter också, likt t.ex. Per Gudmunson, tänka till lite grann och inte vara så blåögda och enkelspåriga… Läs särskilt det Gudmundson skriver -och länkar till:

MNF-Iraq har ett pressmeddelande från samma stad, samma dygn, men det är naturligtvis omöjligt att fastställa om det rör sig om samma tillslag.

Det är nog dags att man i Sverige börjar fundera ordentligt på vad man sysslar med när man tämligen lättvindigt beviljar både permanenta uppehållstillstånd och svenska medborgarskap åt människor utan att veta vilka de är. Människor som inte ens verkar ha särskilt starka asylskäl eftersom de, så snart de fått PUT och det eftertraktade svenska medborgarskapet, utan vidare kan återvända till det land dit de helt nyligen absolut inte under några som helst omständigheter kunde resa tillbaka till eftersom de påstod att de då genast skulle riskera att dödas..

En man som frivilligt rest till sitt hemland där han är medborgare är faktiskt inte något som har med Sverige att göra. Enligt lag är det i det här fallet mannens irakiska medborgarskap som gäller i Irak, inte de svenska. Det känner han till, liksom alla andra som har dubbla medborgarskap.

Till Migrationsverket och regeringen: lika väl som arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU får tillfälliga tillstånd att vistas här i upp till fyra år, lika väl kan tillfälliga tillstånd ges dem som inte styrkt sin identitet och att de verkligen har asyl- eller skyddsskäl. Bevilja således inte permanenta uppehållstillstånd direkt utan låt människor som bedöms inte ska utvisas få tillfälliga tillstånd precis som arbetskraftsinvandrarna tills de visat vilka de är och att de faktiskt har skäl att vara här, eller tills de kan återvända till sina hemländer.

%d bloggare gillar detta: