• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om utvisningen av 17-åriga ”Lollo” igen

agenda-loggaI Agenda i SVT söndagen den 25 januari tas återigen frågan om utvisningen av den 17-åriga flickan Lollo upp. Så här står det på Agendas sajt:

Varför ska en 17-årig flicka som är född i Sverige avvisas till Kroatien – där hennes misshandlande pappa kan hitta henne? För många i flickans hemort Karlshamn är beslutet om avvisning obegripligt. Kan svensk flyktingpolitik verkligen kallas ”humanitär”?
I studion migrationsverkets chef Dan Eliasson och moderaten Gunnar Axén.

Men det är väl ändå inte detta som är ”svensk flyktingpolitik”? Som jag har skrivit tidigare här på bloggen – Om utvsiningen av 17-åriga ”Lollo” till Kroatien – så hade man, kanske, med viss kreativitet, kunnat finna sätt att bevilja henne (ensam, inte familjen) uppehållstillstånd. Men då hade Migrationsverkets generaldirektör eller rättschef verkligen fått tänja på gränserna. Nu har ju också Migrationsdomstolen sagt sitt: avslag på ansökan om uppehållstillstånd och den rättsliga processen är avslutad. Beslutet om utvisning står fast om inte Migrationsverket i detta enskilda fall väljer att ta upp det på nytt (det går inte att ansöka på nytt) och då väljer att finna att det nu, trots att ansökan avslagits också av en högre instans, finns anledning att bevilja flickan uppehållstillstånd. Detta kommer knappast att ske. Och där har generaldirektören varit mycket tydlig. Han sa i programmet Debatt att: ”Hon är inte ens i närheten av att få uppehållstillstånd”.

Det är klart att det inte kan få bli så att om en förälder agar sina barn så ska familjen beviljas uppehållstillstånd!  I andra länder uppfostrar man barn på helt annat sätt än man idag gör i Sverige och aga finns ofta med i bilden. Så är det i nästan hela världen och så var det i Sverige också för bara några decennier sedan. Så att det skulle kunna vara skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige med allt vad det medför, är en orimlighet. Därmed givetvis inte sagt att man kan rycka på axlarna åt att ”Lollos” far har slagit henne, absolut inte. Men att det skulle kunna vara skäl för uppehållstillstånd är – hur hemskt det än är att hon blivit slagen – inte möjligt enligt utlänningslagen. Det skydd hon behöver har ju dessutom garanterats i hemlandet och en hel mottagningskommitté med folk från inrikesministeriet, socialverksamheten, svenska ambassaden etc kommer att ta emot ”Lollo” när hon anländer.

Sedan skulle det vara klädsamt om journalister och programledare såg till att läsa alla handlingar i ett asylärende som de tar upp till diskussion och debatt i sina program så att de har en korrekt bakgrund. Jag har inte sett eller hört någon göra det i fallet ”Lollo” och det är oroande att journalister slarvar eftersom det ger allmänheten en falsk bild och piskar upp stämningar som kanske inte skulle finnas om man hade alla fakta.

%d bloggare gillar detta: