• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Maria Leissner bör be om ursäkt för sina svepande anklagelser

Mycket kan man säga om Migrationsverket (läs t.ex. inlägget före detta!) men knappast det som Maria Leissner, ordförande för Delegationen för romska frågor, enligt  Sveriges Radio P4 Blekinge säger: att Migrationsverket är rasister! Ett verk kan inte vara ”rasister” och om hon då menar ”de anställda vid Migrationsverket” så är det väl magstarkt att påstå att alla som arbetar där skulle vara rasister. Också hennes uttalande om att hon ”tror det finns en underliggande önskan, kanske, att bli av med romer från Sverige” är en för stark anklagelse mot tjänstemännen på Migrationsverket. Dessutom: Maria Leissners anklagelse måste ju då, i konsekvensens namn, även gälla anställda och nämndemän vid Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen där beslut om utvisning av den 17-åriga romska flickan(som föranlett Maria Leissner att uttala sig) också har fattats.

Maria Leissner kan inte ha studerat vare sig utlänningslagen eller statistik över utvisade och borde därmed inte uttala sig så kategoriskt.  Den 17-åriga flickan kommer inte att få uppehållstillstånd i Sverige vad Maria Leissner än säger.

Tre instanser – tre instanser, inte bara Migrationsverket – har läst lagen och noga övervägt om det finns möjligheter att bevilja flickan uppehållstillstånd och funnit att det inte går. Migrationsverket har ordnat med ett närmast statsmannamässigt mottagande av flickan i Kroatien och det går utmärkt för Maria Leissner och andra som oroar sig för flickan att följa hur det går för henne i Kroatien och att hälsa på henne där. En helt annan sak är att vi är många som känner starkt för flickan och har förståelse för att hon hellre skulle stanna i Sverige…

Flickan har tidigare blivit fysiskt mycket illa behandlad av sin pappa. Att gömma henne trots avslag på ansökan om uppehållstillstånd i tre instanser och att uttala sig så som bland annat Maria Leissner gör ger flickan falskt hopp och kommer att skada henne psykiskt. När det inte finns något som helst hopp om att få uppehållstillstånd är det mer humant att hjälpa henne till ett värdigt liv i Kroatien. Och det helst nu, innan hon om ett år är nerbruten och dessutom myndig och mottagandet och omvårdnaden kanske inte blir lika omfattande som nu, när hon är minderårig.

Att, som Maria Leissner hoppas ”att polisen prioriterar ned ärendet tills att de svenska migrationsreglerna ändras och flickan från Karlshamn kan stanna i Sverige” är fåfängt. Utlänningslagen kan inte ändras vart och vartannat år för att passa in på ett enskilt fall, hur ömmande man än kan tycka att det är. Polisen kan inte heller vägra att utföra de uppgifter den är satt att utföra och till dess uppgifter hör att se till att människor som inte har rätt att vistas i landet avlägsnar sig eller avlägsnas.

Maria Leissner borde, innan hon uttalar sig offentligt och officiellt, dels ha läst utlänningslagen ordentligt; dels ha satt sig in i ärendet som rör den 17-åriga flickan som hon alar om. Migrationsöverdomstolens beslut finns på nätet för alla att ta del av;  övriga dokument hade hon kunnat få tillgång till genom flickan själv.

Maria Leissner går för långt och bör be om ursäkt för sina slarviga och svepande påståenden som grundar sig på vag ”tro” och inte på vetande! Hennes sätt att agera underminerar dessutom hennes trovärdighet i viktiga frågor.

%d bloggare gillar detta: