• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Falska signaler från psykiatriska kliniken på Södertälje sjukhus

”Låt oss avvakta Socialstyrelsens utslag”, skriver chefen för psykiatrin på Södertälje sjukhus, Maria Carlén i en debattartikel i Länstidningen den 11 februari. Och:

Våren 2008 dog en patient, Mats, vid en tragisk händelse på psykiatriavdelningen på Södertälje sjukhus. Händelsen är polisanmäld av anhöriga. De har också lämnat en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Vi från sjukhuset har anmält oss själva till Socialstyrelsen (Lex Maria).

matsDen ”tragiska händelsen” var inte något som bara ”hände” av sig själv! Och Lex Maria-anmälan gjordes först nästan tre månader efter Mats död och det var dessutom efter att familjen hade hört av sig till sjukhuset i slutet av juli och bett att få ut handlingar…

Lex Maria-anmälan ska enligt lag göras så fort som möjligt efter det inträffade och absolut senast inom två månader. Utdrag ur SOSFS 2005:28:

6 kap
3 § Om det av patientsäkerhetsskäl är angeläget att händelsen snabbt kommer till Socialstyrelsens kännedom, skall anmälan göras omedelbart till aktuell tillsynsenhet. Anmälan skall sedan kompletteras och skickas in så snart som möjligt.

Det är inte särskilt klädsamt för chefen för psykiatrin på Södertälje sjukhus att slå sig för bröstet när hon (eller hennes företrädare) så gravt åsidosatt vad på sjukhuset ankommer. Eller tyckte de helt enkelt att det inte var särskilt viktigt ur patientsäkerhetsskäl att Mats död utreddes? Vad blir förresten ”straffet” för Södertälje sjukhus för den här underlåtenheten?

Maria Carlén skriver vidare:

Minst tre olika externa instanser, samt sjukhuset internt, som utreder om vi har brustit i vårt agerande. När utredningarna har givit oss klarhet i den frågan vill jag bjuda in Mats anhöriga till en dialog.

Falskheten vet inga gränser! ”Dialog” med Mats anhöriga efter att tre instanser sagt sitt – varför det? Varför skulle Mats mor och syster vilja ha någon dialog med dem som gjort allt för att skylla ifrån sig ansvaret och skulden för Mats död? Mats mor och syster har läst alla yttranden som de ansvariga och närvarande vid Mats död har avgivit, och det är inte mycket att ha någon dialog om. Sjukhuset kunde ha försökt få till stånd en ärlig dialog direkt efter hans död; Lex Maria-anmälan borde ha skickats in genast och inte efter nära tre månader; undanflykter och ifrånskyllande borde ha bytts mot att någon/några hade tagit på sig skulden för vad som hände. Nu är det för sent för ”dialog” – och enbart falskt att ens nämna det.

Läs mina tidigare texter om Mats här:
Ett halvt ton lägger sig på Mats. Mats dör. – 12 augusti 2009
Kommentar till ”Ett halvt ton lägger sig på Mats. Mats dör” – 13 augusti 2008
Apropå att ”en människas död är ingen struntsak” – 30 september 2008
Ytterligare en reaktion efter ”en människas död är ingen struntsak” – 30 september 2008
Den döde Mats syster skriver själv – 2 oktober 2008
Om Mats som dog på Södertälje sjukhus psykiatriska avdelning – 30 november 2008
I Studio Ett den 2 februari – 1 februari 2009
Det är ingens fel, ingen är ansvarig, ingen bär någon skuld – 2 februari 2009

%d bloggare gillar detta: