• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

En migga: ”Mottagningsenheterna kämpar redan med sina nuvarande uppgifter och saknar nödvändiga kunskaper och kännedom om landinfo.”

Jag har skrivit om det i flera inlägg här på bloggen och även publicerat miggors kritik mot Migrationsverkets påhitt att med hjälp av utomstående, dyra konsulter utreda och komma med förslag till ”en snabbare asylprocess”.

Från första början, när detaljer i utredningen började bli kända, och sedan utredningen äntligen publicerades den 6 februari, har kritik riktats mot det utopiska förslag som Migrationsverket nu ska börja realisera. Kritiken har kommit direkt från verkets egna anställda, vilkas åsikter inte tycks ha någon större betydelse för ledningen som hellre betalar 1,2 miljoner kronor till utomstående konsulter. Som om de skulle ha samma kunskaper och insyn som anställda som arbetat med asylfrågor konkret och praktiskt i åratal. Och nu har också Sveriges Radio börjat ta upp en del av kritiken. Dock, som vanligt: inte från de anställda vid Migrationsverket…

Så här skriver en migga, som arbetar med frågorna, om Migrationsverkets och McKinseys utredning Med sikte på en snabbare asylprocess.

En grupp beslutsfattare förväntas enligt den nya rapporten att ensamma och på löpande band utreda ett antal asylsökandes asylskäl under en och samma dag, bara två dagar efter att dessa sökande anlänt till Sverige och utan att ens veta varifrån de kommer.

Att utreda de asylsökandes identiteter ska enligt rapporten göras på mottagningsenheterna. Det blir nog lite tufft. Dessutom blir det helt värdelöst eftersom ingen utredning om asylskälen kan göras innan vi vet varifrån de sökande faktiskt kommer  eller vilka de är, om det finns viseringar etc. Och att utreda sådant tar tid.

Man måste vara ganska förslagen och ha god kunskap om de länder de asylsökande kommer ifrån och ha kontakter med andra EU-länders ambassader för att komma fram till någonting. Mottagningsenheterna kämpar redan med sina nuvarande uppgifter och saknar nödvändiga kunskaper och kännedom om landinfo.

I rapporten om “en snabbare asylprocess” har inte heller beaktats problemet med hur vi ska kunna få tolkar på olika språk inom två dagar eller vad gör vi om den sökande helt enkelt struntar i att komma till oss.

Läs mer här:
”Hur ska vi kunna få tolkar på olika språk inom två dagar?” – 5 februari 2009
En miggas kommentarer till rapporten ”Med sikte på en snabbare asylprocess” – 6 februari 2009
Är det ingen som kan få ordning på  Migrationsverkets verksamhet? – 7 februari 2009
Be my guest #77: Birgitta Elfström, jurist – 8 februari 2009

Läs också:
Migrationsverket väljer konsultföretag vars arvode är 100 % högre än närmaste anbudsgivares – 4 februari 2009
Mer om Migrationsverkets dyra konsultföretag McKinsey – 5 februari 2009

© Denna blogg.
%d bloggare gillar detta: