• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Inget krav att styrka sin identitet för att få svenskt medborgarskap idag

Med anledning av Moderaternas nya förslag (bl.a. om återkallelse av medborgarskap beviljat på falska grunder), som finns kommenterat liten längre ner här på bloggen, vill jag påpeka följande som jag inte sett kommenterat någon annanstans:

I Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap kan man läsa att Sverige beviljar medborgarskap åt människor som inte styrkt sin identitet. Lagen kom till under Göran Perssons tid (och är underskriven av honom och Mona Sahlin). Den anger:

Förvärv av svenskt medborgarskap efter ansökan (naturalisation)
12 § Om kraven i 11 § inte är uppfyllda får, om inte annat följer av andra stycket, sökanden ändå naturaliseras, om
1. sökanden tidigare har varit svensk medborgare,
2. sökanden är gift eller sambo med en svensk medborgare, eller
3. det annars finns särskilda skäl till det.
En sökande som inte kan styrka sin identitet enligt 11 § 1 får naturaliseras, endast om han eller hon sedan minst åtta år har hemvist här i landet och gör sannolikt att den uppgivna identiteten är riktig.

Alltså en ganska luddig bestämmelse… Som gjorts ännu luddigare – och, som jag ser det, tolkats på ett helt eget sätt av Migrationsverket som anger att:

Vi kan göra undantag för dig som inte kan styrka din identitet
om du har bott i Sverige i minst åtta år
och
om uppgifterna om din identitet är trovärdiga.
Din identitet är trovärdig om du har bott oavbrutet i Sverige i minst åtta år och under den tiden har haft samma identitet. Det får inte finnas några andra uppgifter eller omständigheter som säger emot de uppgifter som du själv har lämnat om din identitet och bakgrund. Du måste också sakna möjlighet att skaffa dokument som kan styrka din identitet.

Migrationsverket tolkar alltså lagtexten som så att det enda som krävs för svenskt medborgarskap är att man ”har bott oavbrutet i Sverige minst åtta år”!

© Citera gärna men ange källan!
%d bloggare gillar detta: