• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2009
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ryssland köper strategiska områden i Finland – och Sverige nedrustar…

I Finland har det kommit ut i offentligheten att Ryssland köpt upp mängder av mark på strategiska platser i Finland. Bland annat i Kolkanlahti i Saarijärvi. Där har personer med direkt koppling till den högsta politiska ledningen i Kreml i Moskva köpt ett stort område mitt i skogen. På området har ryssarna påstått att den stora byggnad de smällt upp där är ett stållager. Byggnaden ligger alldeles i närheten av det finska försvarsministeriets IT-mast…

iltalehtiTidningen Iltalehti rapporterar om detta, och tv-programmet 45 minuuttia i finska MTV3 handlade också om de ryska markuppköpen under täckmantel av att det är ”affärsmän” som köper dem för olika behov. Enligt tv-programmet 45 minuuttia har betydligt fler sådana här markförsäljningar genomförts, men eftersom det inte finns något register eller någon gemensam databas som håller reda på hur och till vilka finsk mark säljs så är det svårt att ha en överblick. Ingen i Finland vet nu hur mycket finsk mark den politiska ledningen i Ryssland köpt upp.

mtv3_fi45min_logoSedan nyheten om de här uppköpen kom ut i Finland har mängder av uppgifter inkommit till redaktionen för 45 minuuttia via e-post och massor av bloggkommentarer gjorts som avslöjar allt fler misstänkta ryska markuppköp. Men trots att nya misstankar om att ryssarna ”intagit” strategiskt viktiga områden fullkomligen forsat in, är det ännu mycket svårt att överblicka vidden av det hela. Ofta har också bulvaner använts vid köpen.

”Uppgifterna har inte samlats ihop någonstans och problemet är att inte ens staten vet något”, säger den ansvarige producenten för 45 minuuttia.

En högt uppsatt officer kritiserade i tv-programmet att tomter och mark i närheten av strategiskt viktiga områden  säljs till ryssar och framhöll att det är ett hot mot Finlands säkerhet. Det handlar bland annat om mark nära tele- och IT-kommunikationsmaster samt militära anläggningar. Brigadgeneral Hannu Luotola kräver att en ny lag införs i Finland som begränsar försäljning av viktiga markområden till utlänningar. Försvarsministeriet ger inga officiella kommentarer, men bakom kulisserna har dessa frågor väckt en hetsig debatt, enligt tidningen Iltalehti.

© Citera gärna men ange källan!
%d bloggare gillar detta: