• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lysande kommunikation från UD!

diplomaternaSällan – om ens någonsin – har jag läst ett mer välformulerat och innehållsrikt och – känns det åtminstone som – sanningsenligt svar från en myndighet eller ett departement än nedanstående från UD, som skickas till dem som hör av sig med anledning av SVTs serie Diplomaterna. Föredömligt tydligt, ansvarstagande, förklarande och inte ett enda dugg ”skylla ifrån sig”-aktigt. Brevet är skrivet av Cecilia Julin som är chef för UDs press- och kommunikationsenhet:

Hej och tack för att du tagit dig tid att skriva till oss med anledning av Svt:s serie Diplomaterna. Jag har den största förståelse för att du är upprörd och arg. Du delar dessa känslor med många andra som hört av sig till oss.

När idén till programmet presenterades för UD:s ledning för över fyra år sedan, var departementets förhoppning att dokumentären skulle ge TV-tittarna en inblick i departementets arbete och tjänstemännens vardag. För flertalet handlar detta bl.a. om att förbereda svenska ståndpunkter inför förhandlingar, ta fram underlag för politikerna, hjälpa svenska nödställda i utlandet, hantera pass- och viseringsfrågor – ja, listan kan göras lång.

Producenten Fredrik Undevik fick ett unikt tillträde till utrikesförvaltningen och dess personal och UD har enbart haft möjlighet att granska programmen ur sekretessynpunkt. Tyvärr har producenten valt att enbart fokusera på ett smalt urval av utrikesförvaltningens arbetsområden och på ett fåtal tjänstemäns, ibland omdömeslösa, uppträdande. Detta ger ingalunda en representativ och rättvisande bild av UD och dess tjänstemän.

Jag vill understryka att den enskilde tjänstemannens uppträdande i det senaste avsnittet på intet sätt är förenligt med UD:s värdegrund och personaletiska riktlinjer. UD och ambassaderna har bland sina cirka 2700 anställda många som arbetar under både fysiskt och psykiskt pressade situationer hemma, ute på ambassaderna och på tjänsteresa. Oavsett omständigheterna, och vare sig det är på arbetstid eller fritid, uppfattas vi diplomater som representanter för UD och Sverige när vi är utomlands. Vi förväntas och ska självfallet uppträda därefter. Respektlöst och omdömeslöst uppträdande är inte acceptabelt.

Som sagt: informativt och mycket väl uttryckt! Nu vill man bara veta vad de här personernas uppträdande fått för konsekvenser. För man kan ju knappast ha kvar människor på viktiga poster som så gravt åsidosätter sitt uppdrag som representanter för Sverige. Som visat lätt rasistiska tendenser, starkt nedlåtande attityder och en omdömeslöshet som gränsar till idioti etc. Så om UD menar allvar med vad de skriver och uttrycker så måste också orden följas av handling. Det är säkert många som vill vara säkra på att Per Sjöberg och Klas Ljungberg inte längre representerar Sverige.

Läs mina tidigare inlägg i ämnet:
Per Sjöberg – vilken otroligt odiplomatisk surgubbe!
– 9 februari 2009
Om de mycket obehagliga diplomaterna igen
– 13 februari 2009
Diplomaterna på nya äventyr
– 16 februari 2009
Diplomat Ljungberg plaskar vidare
– 24 februari 2009
Odiplomaten utan utbildning – 26 februari 2009

Ikväll visas sista delen (?) av den här för Sverige så pinsamma serien, SVT1 kl 21.00.
%d bloggare gillar detta: