• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 78: Birgitta Elfström, jurist

birgitta-elfstromGästbloggning från Birgitta Elfström, jurist och Mellanösternexpert samt medlem i Internationella juristkommissionen. Hon har tidigare arbetat i 18 år på Migrationsverket, bland annat som beslutsfattare, och lät sig aldrig stoppas av låga tak eller rädsla för repressalier utan uttalade sig även då högt och tydligt när hon upptäckte felaktigheter. Birgitta Elfström är en flitig debattör i olika tidningar och har medverkat i Sveriges Radios program Klassiskt magasin den 31 oktober 2008 där hon talade om sin stora uppskattning av Daniel Barenboim och hans fredsorkester West-Eastern Divan som samlat musiker från Egypten, Syrien, Libanon, Jordanien, Tunisien, Palestina och Israel i en unik kombination.

Mänskliga rättigheter i Irak och Sverige

Det hörs allt oftare från politiker och myndighetspersoner att det råder demokrati i Irak. Detta har lett till att Migrationsverket utvisar och numera även verkställer beslut till Irak. Beslutsprocessen går snabbare och snabbare. Det är bra med en snabb, enkel och rättssäker process. Men nu har beslutsfattarna och även våra politiker blivit fartblinda. De blundar för verkligheten. De vill inte se

att kristna förföljs i Irak just för att de är kristna och att många av dem inte fick möjlighet att rösta i det senaste valet. Valförrättarna upplyste dem om att deras namn inte stod upptagna i röstlängderna. Kristna kvinnor söks upp på sina jobb och på offentliga platser och beordras ikläda sig slöja eller lämna landet.

Två kristna kvinnor i 60-årsåldern sköts nyligen ner på öppen gata i Bagdad. Kristna skolbarn vågar inte regelbundet gå till skolan. De stannar hemma om den kristna grannfamiljen utsatts för hot. De vågar inte gå om de blivit ombedda att ta på sig slöja eller om de ser att flygblad satts upp om att bära slöja. Om de ändå vågar sig ut så måste de alltid kontrollera att ingen skuggar dem. Många kyrkor har bombats sönder och andra har stängts för kyrkobesökare. Shiamuslimer ockuperar kristna hem. Kurdisk milis – peshmergasoldater – jagar bort kristna från Nineveprovinsen.

att sunnimuslimer som söker jobb inom offentlig sektor oftast får avslag. Jobben är avsedda för shiamuslimer. De sunnimuslimer som redan har jobb inom offentlig sektor får ingen löneförhöjning, ingen högre befattning eller så beordras de sluta sin anställning. Hörsammas inte ordern om att sluta anställningen kan det leda till döden. Sunnimuslimer som söker sjukhusvård vägras vård.

att hat mellan shia, sunni, och kristna irakier breder ut sig i Irak.

att hatet även har spridit sig till Sverige. Det känns fruktansvärt. Vi blundar för att vi inte vill se och höra denna sanning. En ung irakisk kvinna här i Sverige berättade för mig att hon inte vågar uppge att hon är sunnimuslim när hon får frågan om vem hon är. Hon svarar alltid ”jag är irakier”. Hon sa att det råder stor oro bland många irakier i Sverige idag då frågorna om vem man är har ökat markant. Det står helt klart att den som frågar vill veta om personen är shia- eller sunnimuslim. Många irakier i Sverige är också oroliga när det kommer okända personer till skolan och frågar ”vem är X, vem är Y”.  Det kan vara en fråga om vem som är den som har ett visst yrke, ett visst namn, en viss religion o.s.v. De irakier som fått dessa frågor bedömer att det är någon som vill inhämta information om asylsökande.

Nu är det Iran som med hjälp av USA styr Irak. Det bådar inte gott för demokratin. Vi har religionsfrihet i Sverige. Den mänskliga rättigheten kan ingen sätta sig emot. Vi som bor och lever i Sverige har en tradition att värna mänskliga rättigheter. Det skall vi fortsätta med. Det är viktigt att nya invandrare, skyddsbehövande och andra, som får rätt att bosätta sig här förstår och anammar dessa rättigheter. Något annat är oacceptabelt.

%d bloggare gillar detta: