• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Toppdiplomater på DN Debatt

diplomaternaTre diplomater med lång tjänst inom utrikesförvaltningen bakom sig – Jan Eliasson, Rolf Ekéus och Sven Hirdman – skriver idag en artikel på DN Debatt med anledning av SVTs nyss avslutade serie Diplomaterna. De anser att SVT presenterar en nidbild av diplomaternas och UDs arbete, i stället för att seriöst granska verkligheten. Som så ofta så är ”verkligheten” varken svart eller vit, den är både och, samtidigt.

De tre diplomaterna har rätt i att UDs verksamhet består av så mycket, mycket mer än lönnfeta frustande killar som dricker drinkar och är allmänt dryga och korkade anställda som kränker gäster från ett afrikanskt land. Men mycket av det har ju också beskrivits och berättats om i medierna genom åren, så det torde vara ganska väl känt bland allmänheten att UD-folk gör mer än super och är smygrasistiska. Jan Eliasson, Rolf Ekeus och Sven Hirdman radar i sin artikel upp ett antal andra uppgifter som de anser att SVT borde ha belyst:

•En internationell konferens i Stockholm om återuppbyggnaden av Libanon som inbringade mer än 900 miljoner dollar;
•En förhandling i FN om en fredsbyggande kommission för länder som gått igenom svåra konflikter;
•Projektarbete på fältet med Sida-kolleger om utbildning av flickor, försörjning med rent vatten eller insatser för demokratiutveckling;
•Diplomatiskt arbete i Bryssel för att stärka miljöarbete, frihandel och öppenhet inom EU;
•Diplomati för att överbrygga motsättningar mellan Ryssland och dess västliga grannar.

Visst, men hur menar de tre diplomaterna att SVT skulle ha bildsatt allt detta? Särskilt med tanke på att inget sekretessbelagt fick komma ut. Mycket av det som räknas upp torde som sagt var vara ganska väl känt bland allmänheten, men tyvärr har det kommit i skymundan när de två dåliga representanterna för UD, Klas Ljungberg och Per Sjöberg, tillåtits härja fritt. Man verkar ha varit både döv och blind på UD när man inte redan tidigare har uppmärksammat de här två herrarnas framfart. Varför stoppade ingen dem? Varför fick de fortsätta att hånskratta åt ”de där från Afrika som är rädda att åka bil när det är mörkt” och skälla ut ett annat lands diplomatiska representant för att hon framförde en helt begriplig begäran om poliseskort efter mörkrets inbrott? Nog måste väl de här männens människosyn och uppblåsta egon ha varit kända för UD – ändå tilläts de fortsätta att representera Sverige.

Ligger det förresten inte ett mycket stort ansvar hos Laila Freivalds, dåvarande utrikesminister (som inte ens visste var Phuket låg..) som var den som gav SVT tillstånd att filma? Hon hade ju bevisligen inte världens bästa omdöme när det gällde en mängd olika saker och här brast omdömet igen.

Vad många inte vet, och som SVT kunde ha informerat om i serien eller åtminstone på sin sajt för programmet är, att på grund av att UD:s anslag skurits ner och också för att UD inte längre är chefer över sitt fögderi så har det s.k. ansvaret lagts på en gemensam förvaltning för hela regeringen. Då är det inte helt lätt för UD att ha kontroll över sin verksamhet. I fallet Klas Ljungberg så gick han ju heller aldrig den seriösa och, som det visat sig, den tämligen nödvändiga diplomatutbildningen. Kanske ansåg den här gemensamma förvaltningen, som kanske inte är särskilt bevandrad i UDs speciella karaktär och behov, att man kan plocka in ”mannen från gatan”, d.v.s. Klas Ljungberg från näringslivet, och tro att han utan vidare kan representera Sverige som diplomat utomlands. Dumt tänkt, inser de väl nu när det är för sent…

Arbetsmoralen på UD har traditionellt varit god. Men den är i snabbt sjunkande och i behov av ett tydligt stöd utåt från den politiska ledningen.

Så skriver de tre toppdiplomaterna i sin artikel. De har säkert rätt – vad säger den nuvarande utrikesministern, man har inte hört ett ord från honom – och det är synd att det är så mycket som havererar i landet Sverige. Och att ingen riktigt orkar ta tag i saker och ting utan allt rullar på, neråt mot en avgrund som det sedan inte går att ta sig upp ur. Det är sorgligt, riktigt sorgligt.

Läs min artikel i Gotlands Allehanda med rubriken De odiplomatiska diplomaterna.

Tidigare inlägg om Diplomaterna här:
Per Sjöberg – vilken otroligt odiplomatisk surgubbe!
– 9 februari 2009
Om de mycket obehagliga diplomaterna igen
– 13 februari 2009
Diplomaterna på nya äventyr
– 16 februari 2009
Diplomat Ljungberg plaskar vidare
– 24 februari 2009
Odiplomaten utan utbildning
– 26 februari 2009
Lysande kommunikation från UD
– 2 mars 2009
Vad är han för en människa?
– 2 mars 2009

%d bloggare gillar detta: