• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket är ett stenbrott – det handlar om uiguren Adil Hakimjan

eliasson_dan2Det här är den stenvändande generaldirektören för Migrationsverket, Dan Eliasson. Han har otaliga gånger framhållit att han har vänt på alla stenar för att hitta något som kunde göra det möjligt för Migrationsverket att bevilja Adil Hakimjan, ”uiguren från Guantánamo”, uppehållstillstånd i Sverige.

Generaldirektören vände väl på ett halvt stenbrott men han hittade inte en enda sten under vilken en sådan möjlighet fanns – en möjlighet som däremot Migrationsdomstolen med lätthet fann!

adil1Nu har en annan stenvändare på verket, verksjuristen Helene Hedebris, både vänt ut och in på sig själv och – återigen – på en massa nya stenar för att i stället hitta ett sätt att se till att Adil Hakimjan inte får stanna – trots Migrationsdomstolens mycket tydliga beslut att inte bara bevilja honom uppehållstillstånd utan också flyktingstatus. Det hela är nu förklätt till att det skulle kunna röra massor av andra somvisserligen inte suttit i Guantánamo, inte dumnpats i Albanien och tvingats söka asyl där men som ändå, enligt Helene Hedebris, är likadana fall som Adils. Hon avslutar sin inlaga så här:

Om denna bedömning (Migrationsdomstolens, min anm.) inte genomgår en rättslig prövning av Migrationsöverdomstolen kommer en opklar rättspraxis att få återverkningar för ett stort antal andra fall. Det är därför av synnerligen stor vikt att målet prövas i Migrationsöverdomstolen.

Hedebris kanske inte har konfererat med sin högste chef för då hade hon vetat att han nog blev glad när Migrationsdomstolen hittade den sten han själv inte hittade – den sten under vilket möjligheten att bevilja Adil Hakimjan uppehållstillstånd i Sverige fanns. För det är vad han har sagt offentligt: att han verkligen önskar att det fanns en möjlighet att låta Adil stanna.

Läs hela Hedebris desperata inlaga, sju sidor, till Migrationsöverdomstolen här: sidan 1, sidan 2, sidan 3, sidan 4, sidan 5, sidan 6 och sidan 7.

Mer om de tuffa turerna i stenbrottet kan läsas här ovan i form av en analys av juristen Birgitta Elfström, tidigare under 17 år anställd vid Migrationsverket – många av dessa år som beslutsfattare.

Läs mina tidigare texter om Adil Hakimjan här.

© Vid citat: ange källan!
%d bloggare gillar detta: