• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Astrid och Chrisen

tv4I TV4 Söndagsmorgon den 21 mars visades ett reportage om Astrid Lindgren, med anledning av att litteraturpriset till hennes minne delas ut snart. I inslaget berättades om Astrid Lindgrens liv och verk och också om hennes samhällsengagemang, bland annat för Chrisen Fernando som jag var ombud för i en svår process om uppehållstillstånd.

Att se den lilla allvarliga Chrisen sitta i tv-soffan bredvid Astrid som vädjade till dåvarande invandrarminister Leif Blomberg, fick mig att minnas den hemska tiden men också de många fantastiska människorna som brydde sig och gav både stöd och hjälp. Förutom Astrid Lindgren bland annat Ulla Hoffmann, då riksdagsledamot (V); advokaten Sten De Geer, den enastående Eva Wikberg som blev mitt medombud;  barnläkaren och professor Tor Lindberg; ärkebiskopen Gunnar Weman; Sveriges Radios producent för Klarspråk, Bibi Rödöö och många, många andra, goda människor.

personliga-meriterJag skrev en bok om den här processen  – Personliga meriter – sedan det hela så småningom fått ett lyckligt slut. Chrisen, som jag lärde känna när hon var två år och kom till Sverige, har blivit en extradotter och några texter om och av henne – kan man läsa här på bloggen.

Och Astrid Lindgren, som vi hade den stora äran att få träffa flera gånger, är för alltid i varmt och ljust minne bevarad för alla fantastiska böcker hon skrev och för hennes medkännande och engagemang.

Chrisen, som numera behärskar sex språk – bland dem singhalesiska och slovakiska – är snart färdig läkare efter studier i olika länder i Europa som EU-stipendiat.

%d bloggare gillar detta: