• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Språkkurser för invandrade läkare

Finlands flaggaI Helsingfors startar man ett stort projekt för att bättra på språkkunskapen hos läkare och sjukskötare med invandrarbakgrund. Under våren ska kunskaperna testas och utgående från resultaten erbjuds sedan skräddarsydda språkkurser.

På Helsingfors hälsocentraler arbetar över 300 läkare och skötare med invandrarbakgrund.

sveriges-flaggaDet skulle definitivt behövas bättre språkundervisning för utländska läkare också i Stockholm, och övriga Sverige. En invandrare som går till en svensk läkare i Sverige får tolkhjälp medan landets majoritetsbefolkning inte har rätt till tolk när de hamnar hos läkare som talar ytterst påver svenska! Vore det tvärtom – att invandrare inte fick tolkhjälp för att de inte behärskar svenska – så skulle DO, JO och JK vara översvämmade av anmälningar om rasism, främlingsfientlighet, diskriminering, kränkning, orättvisa. Men när det gäller svenskars rätt och möjlighet att i sitt eget land bli förstådda av och själva förstå vad läkare de möter säger, då är det inte så noga.

Flera personer jag talat med har hamnat hos läkare som inte talar begriplig svenska (och inte engelska heller) och som definitivt inte förstår patienternas beskrivning av symptom och smärta etc. Det finns risk för felbehandling och felmedicinering och det ger upphov till oro och frustration hos dem som söker läkarhjälp. Svenskarna måste börja ställa krav på att läkare som arbetar i Sverige ska (inte ”bör”) tala mycket god svenska!

%d bloggare gillar detta: