• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om nya id-kort för folkbokförda i Sverige

id-kortDet har ju länge varit ett problem för människor som fått asyl eller uppehållstillstånd i Sverige eller invandrat hit, att få en id-handling. Utan id-kort = inget bankkonto. Utan id-kort = inga bibliotekslån, inga möjligheter att hyra video. Utan id-kort = inget mobilabonnemang. Utan id-kort = problem i sjukvården. Etc, etc. Det vet alla som lever här att ma knappt klarar sig en enda dag utan våra id-kort.

Regeringen har nu beslutat en förordning som innebär att en ny typ av id-kort från den 1 juni i år. De nya id-korten ska utfärdas av Skatteverket. Ansökan kan göras av alla personer som har fyllt 13 år och som är folkbokförda i Sverige. Därmed tillgodoses behovet av ett id-kort för personer som inte kan få någon av de andra godkända id-handlingar som finns i Sverige, såsom nationellt id-kort, körkort eller id-kort som utfärdas av en bank.

Vid ansökningstillfället ska man styrka sin identitet. Skatteverket ska ta det fotografi som ska finnas i id-kortet för att man ska vara säker på att det är den person som ansöker som finns avbildad på fotot i id-kortet. För att ansöka om det nya id-kortet måste man givetvis gå till Skatteverkets besökskontor personligen. Ansökningsavgiften för det nya id-kortet blir 400 kr, och det ska gälla i fem år.

%d bloggare gillar detta: