• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Att äga sitt eget hus är mycket viktigt i Saudiarabien

saudi-arabiaFaisal Abu Ahmed är en 34 år gammal trebarnsfar som har varit gift i 15 år. Han beklagar att han, trots att han har ett bra jobb på en pr- och marknadsföringsfirma, ännu inte kunnat köpa en bit mark, än mindre ett hus åt sin familj.

Jag är fast i ett ekorrhjul, jag springer och springer men kommer aldrig någonvart. Hur hårt jag än anstränger mig för att få ihop pengar kan jag aldrig ens komma i närheten av de summor som behövs för att köpa ett hus eller en bit mark.

Och Abu Ahmed är orolig för att han, trots att han varit anställd i 12 år i samma firma, också ska drabbas av uppsägning. 12 personer har redan fått sluta.

Enligt Saudi Press Agency visar nyligen publicerad statistik att så många som fyra av fem saudier befinner sig i samma situation – de anger brist på anställningstrygghet och ökande levnadskostnader som huvudorsaker till att de inte kan bli husägare.

Consumer Confidence Report(ung. ”konsumentnöjdhetsrapport”) för mars 2009 visar att 63 % av saudierna tycker att den nuvarande lönestrukturen har misslyckats att matcha levnadskostnaderna. 36 % av de tillfrågade tror att framtidens arbetsmarknad kommer att bli sämre, 26 % tror att den kommer att bli bättre och resten tror på en oförändrad arbetsmarknad.

På frågan om de planerade att köpa hus inom de närmaste 12 månaderna svarade 58 % att de inte kommer att kunna göra det, 24 % svarade ja och resten var osäkra. Trebarnspappan Faisal Abu Ahmed säger:

Jag tror faktiskt att en stor del av befolkningen lever från lön till lön trots rapporter om att landets ekonomi är god och att Saudiarabien är det minst drabbade landet inom GCC.

32 år gamle Hatem Abdelrazak håller med och säger att han inte har kunnat gifta sig på grund av de höga levnadskostnaderna.

Jag har arbetat som tjänsteman på en byggfirma i åtta år och har ännu inte fått fast anställning. Jag har försökt hitta jobb på chefsnivå i andra bolag som annonserar att de föredrar saudiska sökande. Men trots att de säger sig söka saudier så går dessa jobb till utlänningar som får löner på mellan 20.000 rialer (ca 46.000 kronor)och 40.000 rialer (ca 92.000 kronor) per månad, medan saudier som jag tvingas fortsätta att vara tillfälligt anställda.

På grund av att befolkningen ökar har regeringen tvingats att ta på sig ansvaret för att låta bygga 4,5 miljoner nya hus inom de kommande fem åren. Justitieministeriet har därför arbetat på en amorteringslag för att hjälpa familjer med små inkomster att köpa hus genom månatliga avbetalningar.

Viss kritik har riktats mot en sådan lag. Kritiken går ut på att en amorteringslag inte skulle gagna de 85 % av den saudiska befolkningen som har månadsinkomster på mindre än 5.000 rialer (ca 12.000 kronor) men däremot fastighetsfirmor, investerare och medelklassen.

Men Hatem Abdelrazak tror att lagen skulle vara en lösning för en stor del av befolkningen som annars inte har råd att köpa ett eget hus.

I fall som mitt, till exempel, skulle det hjälpa människor att bilda familj. Och ett eget hem är ju en grundläggande nödvändighet i livet.

%d bloggare gillar detta: