• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ska regeringen lägga sig i myndigheters och domstolars arbete?

En bloggläsare har reagerat på en artikel på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt den 12 april. Artikeln har rubriken Somalia en fråga för regeringen och de som skrivit artikeln är Svenska Röda Korsets ordförande och generalsekreterare. Så här skriver bloggläsaren:

På Brännpunkt skriver Bengt Westerberg och Christer Zettergren att regeringen enligt deras uppfattning ska ge order till en domstol. Tänk att det så ofta är folk på vänster(mitten)kanten som förespråkar ett politrukbeteende! Dömande makt är enligt dem politisk makt. Den uppfattningen innehåller en hel del obehagliga inslag.

Fast det kanske inte bara är det vanliga politrukbeteendet: det ligger massor av sårad politisk stolthet i det också. Det var ju nämligen så, att folket på vänster(mitten)kanten på fullt allvar trodde att alla skulle få uppehållstillstånd genom införandet av domstolsprövning! Enligt den senaste statistiken från migrationsdomstolarna så bifölls ungefär 5 % av överklagandena under första kvartalet i år. Så kan det gå.

Artikelförfattarna klämmer i med att ”regeringen ska ta sitt ansvar”. I stället för mantrat ”det är dags att regeringen /politikerna /makthavarna /facket / någon annan tar sitt ansvar så borde kanske människor som så lätt ropar på just att andra ska ”ta ansvar” också själva göra det. T.ex. ta ansvar för att det man säger som höga representanter för en medlemsorganisation, inte som privatpersoner,  är noga genomtänkt ur alla möjliga aspekter.

Och om man nu ändå skriver så bör man ”ta sitt ansvar” och lyssna också på hur s.k. vanligt folk reagerar. Exempelvis genom att läsa kommentarer på nätet. Man behöver inte gilla vad folk skriver eller hålla med dem, men man kan inte avfärda alla med att de är främlingsfientliga eller korkade eller extrema på något sätt. Artikelförfattarna kan börja med att läsa kommentarerna till sin egen artikel.

Svenska regeringar har de senaste hundra åren betonat att ”vi har inte ministerstyre i Sverige” och att ”vi har självständiga myndigheter och domstolar”. Det är dessa myndigheter och domstolar – i detta fall Migrationsverket, migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen – som ska tillämpa lagar och förordningar meddelade av Sveriges regering och riksdag. Kompetensen ska finnas – och ständigt byggas upp och utvecklas – inom dessa instanser och något ministerstyre ska vi inte ha i Sverige. Om vi inte vill ha diktatur, förstås.

%d bloggare gillar detta: