• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Slöseri och girighet är inte OK!

Den 4 april skrev jag ett inlägg med rubriken På AMS kan personalen extraknäcka på betald arbetstid! om generaldirektören på AMS som föreläser och tar betalt för det trots att hon alltså gör det på betald arbetstid (129.000 kronor i månaden).

Nu berättar Aftonbladet berättar i en artikel med rubriken Fick 891.000 – utan att jobba att samma generaldirektör kritiseras av facket och att personalen är rejält ilsken. Hon har nämligen anställt gamla kolleger på toppjobb med miljonlöner och hon har tagit emot 891.000 kronor i ”avgångsvederlag” från sitt förra jobb. Det var ett jobb där hon inte ens någonsin hade börjat och därför knappast, som jag ser det,  kunde ”avgå” ifrån – som kommundirektör i Södertälje.

Det låter som om personalen har fog för sin ilska och irritation. Girighet, hel- och halvfifflande och maktmissbruk etc i toppen brukar inte falla i god jord hos fotfolk. Den här generaldirektören har missat sin chans att åtnjuta respekt från sina underlydande och därmed möjligheten att på ett bra sött styra verksamheten. Det hela är dömt att misslyckas, på samma sätt som för LO som är skakat i sina grundvalar på grund av en girig och styrelseinkompetent ordförande som förlorat medlemmarnas förtroende.

Hade inte Södertälje kommun, med de enorma behov man har där, kunnat använda dessa 891.000 kronor på ett bättre sätt och så att de kommit många, många fler till godo än generaldirektörens familj? Varför betalar Södertälje kommun ut en sådan stor summa till en person för ingenting, absolut ingenting??? Är det också någon sorts ”vänkapskorruption” där man hanterar skattemedel som om de var ens egna, eller vad är det frågan om?

Hur kommer det sig att sådana här dumheter och galenskaper kan fortsätta att pågå? Det handlar ju om skattepengar, skattebetalarnas pengar, låg- och medelavlönades pengar som får bekosta lyxliv och lyxbil åt en generaldirektör för en skattefinansierad myndighet! (LO är ju inte heller ett affärsdrivande verk, precis…). Det måste bli ett stopp på vansinnigheterna, lönenivåerna måste bli rimliga och skattepengar ska inte betalas ut i ”avgångsvederlag” till någon som aldrig jobbat och därför inte ens kan avgå.

Det talas en hel del om ökande löneskillnader och ökande klyftor mellan människor. Det är orimligt att man inom den skattefinansierade offentliga sektorn på ett så slösaktigt och uppenbart orättvist sätt beter sig som i detta och många andra fall. Att folk inom näringslivet gör som de vill, det är en annan sak. De bidrar till landets välstånd genom att betala höga skatter och ge människor jobb, vilka också bidrar bland annat genom att betala skatt. De snyltar inte på skattebetalares pengar, de är inte ”tärande”, de är ”närande”. Näringslivsdirektörer svarar inte för sina löner inför hela folket utan endast inför sina ägare. Men lite måttfullhet skulle nog vara klädsamt, där också…

Regeringen, som utser generaldirektörer, måste vara mer noggrann med vilka de tillsätter på höga poster på stora och viktiga myndigheter. Att tillsätta girigbukar som skor sig, jobbar med annat på betald arbetstid, ger toppjobb åt gamla kompisar och tror att myndigheterna är deras ena lekstugor och mjölkkor, det kan inte accepteras av regeringens uppdragsgivare = folket.

%d bloggare gillar detta: